|
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ НАКАЗ
Про затвердження національного стандарту, зміни до національного стандарту та внесення змін до деяких наказів Держспоживстандарту
Відповідно до Закону України "Про стандартизацію" та на виконання Плану національної стандартизації наказую: 1. Затвердити національний стандарт України з наданням чинності з 1 січня 2012 р.
2. Зміну N 2 до ДСТУ 4069:2002 "Напої безалкогольні. Загальні технічні умови", затверджену наказом Держспоживстандарту України від 27 квітня 2009 р. N 169 "Про затвердження національних стандартів, змін до національних стандартів та змін до міждержавних стандартів" (із змінами, внесеними наказом Держспоживстандарту України від 26.08.2009 N 308), викласти в новій редакції, що додається. 3. Внести зміни до наказів Держспоживстандарту України: 3.1. У наказі Держспоживстандарту України від 27 квітня 2009 р. N 169 "Про затвердження національних стандартів, змін до національних стандартів та змін до міждержавних стандартів" (із змінами, внесеними наказом Держспоживстандарту України від 26.08.2009 N 308): у пункті 1 слово "січня" замінити словом "липня"; у пункті 4 слово "січня" замінити словом "липня". 3.2. У наказі Держспоживстандарту України від 29 червня 2006 р. N 180 "Про затвердження національних стандартів України, скасування нормативних документів та внесення змін до наказу Держспоживстандарту України від 11.01.2005 N 10" у підпункті "б" вилучити слова та цифри
доповнити підпунктом "в" такого змісту:
3.3. У наказі Держспоживстандарту України від 27 липня 2007 р. N 165 "Про затвердження національних стандартів України та скасування нормативних документів":
доповнити пунктом 1-1 такого змісту: "1-1. Затвердити національний стандарт України з наданням чинності з 1 липня 2010 р.
3.4. У наказі Держспоживстандарту України від 30 липня 2007 р. N 168 "Про затвердження національних стандартів України, скасування нормативних документів та внесення змін до наказів Держспоживстандарту": доповнити пунктом 1-1 такого змісту: "1-1. Затвердити національні стандарти України з наданням чинності з 1 жовтня 2010 р.: 3.5. У наказі Держспоживстандарту України від 12 вересня 2007 р. N 219 "Про затвердження національних стандартів України та внесення змін до наказів Держспоживстандарту": у підпункті "б" вилучити слова та цифри
доповнити підпунктом "в" такого змісту:
3.6. У наказі Держспоживстандарту України від 12 вересня 2007 р. N 220 "Про затвердження національних стандартів України та скасування міждержавного стандарту": у дев'ятій позиції вилучити слова та цифри
у позиції вісімнадцять вилучити слова та цифри
доповнити пунктом 1-1 такого змісту: "1-1. Затвердити національні стандарти України з наданням чинності з 1 жовтня 2010 р.: у пункті 2 слова та цифри "з 1 січня 2009 р." замінити словами та цифрами "з 1 жовтня 2010 р." 3.7. У наказі Держспоживстандарту України від 24 грудня 2007 р. N 386 "Про затвердження національних стандартів України, скасування нормативних документів та внесення змін до наказу Держспоживстандарту" у підпункті "в" вилучити слова та цифри
доповнити підпунктом "г" такого змісту:
3.8. У наказі Держспоживстандарту України від 22 січня 2008 р. N 18 "Про затвердження національних стандартів, змін до національних стандартів, затвердження зміни до національного класифікатора, скасування нормативних документів та внесення змін до наказів Держспоживстандарту" у підпункті "г" вилучити слова та цифри доповнити підпунктом "д" такого змісту: 3.9. У наказі Держспоживстандарту України від 26 березня 2008 р. N 101 "Про затвердження національних стандартів, внесення змін до національних стандартів, скасування нормативних документів та внесення змін до наказів Держспоживстандарту від 18.05.2007 р. N 104 та від 05.07.2007 р. N 144" (із змінами, внесеними наказом Держспоживстандарту від 16 квітня 2008 р. N 125): підпункт "в" пункту 2.1 вилучити слова та цифри доповнити пунктом 3-1 такого змісту: "3-1. Затвердити національні стандарти України з наданням чинності з 1 липня 2010 р.: слово "січня" замінити на слово "липня". 3.10. У наказі Держспоживстандарту України від 12 червня 2008 р. N 192 "Про затвердження національних стандартів, змін до національних стандартів та скасування нормативних документів та внесення змін до наказів Держспоживстандарту" (із змінами, внесеними наказами Держспоживстандарту від 04.08.2008 N 270, від 05.12.2008 N 456 та від 22.12.2008 N 487) у підпункті "в" вилучити слова та цифри доповнити підпунктом "д" такого змісту за таким позначенням: 3.11. У наказі Держспоживстандарту України від 22 грудня 2008 р. N 487 "Про затвердження національних стандартів, скасування нормативних документів та внесення змін до наказів Держспоживстандарту від 05.07.2007 N 144 та від 24.12.2007 N 386" у підпункті "д" вилучити слова та цифри
доповнити підпунктом "е" такого змісту:
у підпункті "г" вилучити слова та цифри доповнити підпунктом "д" такого змісту: 3.12. У наказі Держспоживстандарту України від 15 жовтня 2009 р. N 375 "Про затвердження національних стандартів України та скасування нормативних документів" слово "січня" замінити словом "липня". 3.13. У наказі Держспоживстандарту України від 28 грудня 2009 р. N 478 "Про внесення змін до наказу Держспоживстандарту від 12.06.2008 N 192" у пункті 1 позначення стандарту "ДСТУ 5027:2008" замінити на "ДСТУ 5028:2008". 4. Департаменту стандартизації та метрології (Нелепов А. А.) забезпечити оприлюднення цього наказу та Зміни N 2 до ДСТУ 4069:2002 "Напої безалкогольні. Загальні технічні умови" на веб-порталі Держспоживстандарту України. 5. ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" (Корчевна Л. О.) забезпечити опублікування цього наказу та Зміни N 2 до ДСТУ 4069:2002 "Напої безалкогольні. Загальні технічні умови" у черговому виданні щомісячного інформаційного покажчика "Стандарти". 6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Черепкова С. Т.
Зміна N 2 до ДСТУ 4069-2002
|
|
ДСТУ 2316-93 (ГОСТ 21-94) Цукор пісок. Технічні умови
ГОСТ 6687.0-86 Продукция безалкогольной промышленности. Правила приемки и методы отбора проб
ГОСТ 6687.2-90 Продукция безалкогольной промышленности. Методы определения сухих веществ
ГОСТ 8050-85 Двуокись углерода газообразная и жидкая
ГОСТ 490-79 Кислота молочная пищевая. Технические условия
ДСТУ 2890-94 Тара і транспортування. Терміни та визначення
ДСТУ 4621:2006 Кислота молочна харчова. Загальні технічні умови
ДСТУ 4623:2006 Цукор білий. Технічні умови
ДСТУ 4817: 2007 Діоксид вуглецю газоподібний і скраплений. Технічні умови
ДСТУ 4855:2007 Продукція безалкогольної промисловості. Методи визначення сухих речовин
ДСТУ 4856:2007 Продукція безалкогольної промисловості. Правила приймання та методи відбирання проб.
У першому абзаці після слів "ДСТУ 2368" доповнити "та ДСТУ 2890".
У підрозділі 3.3 у визначенні напоїв після слова "ароматизаторах долучити слова "або смакоароматичних добавках";
підрозділ 3.6 викласти в новій редакції:
"3.6 Напій бродіння (ферментований) - безалкогольний напій, виготовлений зброджуванням сусла культурами мікроорганізмів".
У підрозділі 4.2 у п'ятому абзаці після слова "ароматизаторах" долучити слова "або смакоароматичних добавках";
підрозділ 4.3, слово "двоокисом" замінити на "діоксидом";
підрозділ 4.5 доповнити позиціями переліку:
Таблиця 2, у показнику "Масова частка двоокису вуглецю, %" слово "двоокису" замінити на "діоксиду";
Таблицю 2 доповнити такими показниками:
Кислотність, см3 розчину гідроксиду натрію концентрацією 1,0 моль/дм3 на 100 см3 |
У примітці до таблиці 2 слово "двоокису" замінити на "діоксиду".
У п'ятому. дванадцятому, дев'ятнадцятому абзацах після слова "ароматизаторах" долучити слова "або смакоароматичних добавках"
цукор-пісок згідно з ДСТУ 2316 (ГОСТ 21);
кислота молочна згідно з ГОСТ 490.
У п'ятому абзаці "ДСТУ 2316 (ГОСТ 21)" замінити на "ДСТУ 4623".
У сьомому абзаці ГОСТ 490 замінити на "ДСТУ 4621".
У восьмому абзаці слова "кислота ортофосфорна" замінити на "кислоту ортофосфорну".
У дев'ятому абзаці слова "кислота аскорбінова" замінити на "кислоту аскорбінову".
У десятому абзаці "двоокис вуглецю згідно з ГОСТ 8050" замінити на "діоксид вуглецю згідно з ДСТУ 4817"
Підрозділ 5.3, пункт 5.3.6, число "99,5" замінити на "99,0".
Пункт 5.4.1 викласти в новій редакції:
"5.4.1 Безалкогольні напої, а також концентрати напоїв (з бікарбонатом натрію або без нього) маркують такою інформацією:
- назва напою. Не допустимо використовувати в назві продукту назви натуральних фруктів, плодів і ягід, за умови вмісту у складі напоїв менше ніж 10 % (за об'ємом) натурального соку або сиропу;
- назва аромату для ароматизованих напоїв і сиропів (за наявності);
- назва та повна адреса і телефон виробника, адреса потужностей (об'єкта) виробництва, а для імпортованих харчових продуктів - назва, повна адреса і телефон імпортера;
- дозволено наносити назви кількох виробників із зазначенням підприємства-виробника певною позначкою: крапкою, літерою, трикутником, перфорацією тощо;
- товарний знак, логотип (за наявності);
- місткість, дм3 або л. Для порошкоподібних концентратів зазначають масу нетто, г;
- допустимо одночасно зазначати на етикетці місткості 0,25; 0,3; 0,33; 0,42; 0,47 і 0,5 або 0,7; 1,0; 1,5; 2,0 і 2,5 дм3 або л з нанесенням насічки для зазначення фактичної місткості;
- склад продукту із зазначенням переліку сировини, в тому числі харчових добавок та ароматизаторів, що використовувались у його виробництві. У разі використання натуральних соків і/або м'якоті зазначають їх вид і масову частку у відсотках; назву основних інгредієнтів, які впливають на смак і аромат (перелік основних інгредієнтів визначає виробник);
- наявність консервантів (за умови застосування);
- харчові добавки, ароматизатори, барвники, біологічно активні добавки до їжі, інгредієнти продуктів нетрадиційного складу, джерело ГМО (у разі їх застосування);
- енергетична цінність або калорійність у кілоджоулях (кДж) і (або) кілокалоріях (ккал) на 100 г або на 100 см3;
- поживна або харчова цінність на 100 г або на 100 см3;
- позначення нормативного документа, згідно з яким виготовлено і може бути ідентифікований продукт;
- кінцева дата споживання "Вжити до" або дата виробництва (число, місяць, рік) та строк придатності;
- умови зберігання (температурний режим) та відносну вологість повітря (для порошкоподібних концентратів напоїв);
- інформація щодо сертифікації.
Для концентратів і напоїв спеціального, лікувально-профілактичного призначення, з тонізувальними властивостями треба наносити попередження щодо вживання напою та зазначати особливості або рекомендації щодо вживання, які мають бути погоджені з центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я України.
У маркованні функціональних напоїв, у яких вміст кофеїну перевищує 150 мг/дм3, потрібно зазначати: "Підвищений уміст кофеїну". У складі продукту, безпосередньо після назви "кофеїн" треба зазначати вміст кофеїну в міліграмах на 100 дм3 напою.
У маркуванні напоїв, у складі яких є штучний підсолоджувач "аспартам" (окремо або в суміші), треба зазначати: "Містить джерело фенілаланіну. Продукт не рекомендовано хворим на фенілкетонурію та дітям віком до семи років".
Дозволено у разі використання води питної та (або) води підготовленої позначати одним словом "вода".
Заборонено використовувати назви загальних класів біологічно активних сполук замість назви конкретної сполуки (у разі додавання таких сполук за технологічної необхідності). Наприклад, "вітамін B2" замість назви "рибофлавін" у разі використовування як барвника.
У маркованні енергетичних напоїв треба зазначати: "Рекомендовано вживати в період підвищених розумових та фізичних навантажень. Не рекомендовано вживати дітям віком до 18 років, вагітним жінкам та матерям, які годують груддю, особам із захворюваннями серцево-судинної системи та чутливим до окремих компонентів напою".
- інформацію про організацію - розробника рецептур, коротку характеристику основи напоїв, напис "Пити охолодженим", "З умістом вітамінів", а також іншу інформацію, в тому числі рекламну, що характеризує продукт, виробника і замовника та не суперечить чинному законодавству України;
- кінцеву дату споживання "Вжити до" або дату виготовлення і строк придатності на пляшці або на кришці пляшки.
У переліку складових частин продукту дозволено не вказувати:
- діоксид вуглецю (якщо вказано, що безалкогольний напій газований);
- речовини і допоміжні матеріали, використання яких є функціонально необхідним для виробничого процесу, але які не містяться у складі готового безалкогольного напою.
Абзаци 6, 7 викласти в новій редакції:
" - кінцева дата споживання "Вжити до" або дата виробництва (число, місць, рік) та строк придатності".
Дев'ятий абзац доповнити словами "або калорійності, в кілоджоулях (кДж) або в кілокалоріях (ккал) на 100 г або на 100 см3".
Десятий абзац викласти в новій редакції:
" - харчової або поживної цінності (вуглеводів), г/100 г (100 см3)".
Пункт 5.4.9 викласти в новій редакції:
"5.4.9 У разі транспортного маркування на кожну одиницю транспортної тари наносять:
назву виробника, назву продукту та інформацію про кількість одиниць спожиткової тари в одиниці транспортної тари (упаковці) і місткість одиниці спожиткової тари та маніпуляційні знаки.
Нанесення маніпуляційних знаків: "Крихке. Обережно" (для скляної тари), "Оберігати від нагрівання", "Оберігати від вологи", "Обмеження температур", "Верх" проводиться відповідно до 4.1,таблиця 1, ГОСТ 14192.
Транспортне маркування не проводять:
- у разі пакування продукції у відкриті ящики та групову тару, виготовлену із прозорого матеріалу (відкрита картонна упаковка, пластмасові ящики, лотки, або підложки, обтягнуті термозсідальною плівкою);
- у разі формування транспортних пакетів з відкритих ящиків з продукцією, групової тари, виготовленої із прозорого матеріалу та КЕГ;
- у разі транспортування продукції автомобільним транспортом за однією адресою та безпосередньо залізничними вагонними відвантаженнями, якщо це не передбачено контрактом на постачання продукції".
Посилання на "ДНАОП N 1.8.10-1.13" замінити на "НПАОП N 15.9-1.13-97", посилання на "СанПиН 3244" замінити на "ДСанПіН 4.4.4-152".
Посилання на "ГОСТ 6687.0" замінити на "ДСТУ 4856".
Підрозділ 9.1, у першій позиції переліку посилання на "ГОСТ 6687.0" замінити на "ДСТУ 4856".
Підрозділ 9.3, посилання на "ГОСТ 6687.2" замінити на "ДСТУ 4855".
Підрозділ 9.16, посилання на "Методичними вказівками N 5.08.07/1232" замінити на "рекомендаціями МР 4.4.4-108".
Підрозділ 10.3, перший абзац викласти в новій редакції:
"Зберігання безалкогольних напоїв проводять: непастеризованих - за температури від 0° C до 20° C, пастеризованих - від 0° C до 22° C, напоїв бродіння: непастеризованих - від 0° C до 12° C, пастеризованих - від 0° C до 22° C".
Позиції 1, 3, 9 викласти в новій редакції:
1 ТІ 14297558-291-2003 "Технологічна інструкція з підготовки води для виробництва пива та безалкогольних напоїв", затверджена ЗАТ "Укрпиво" 24 січня 2003 р.
2 Правила безпеки при виробництві солоду, пива та безалкогольних напоїв НПАОП N 15.9-1.13-97. Затв. наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 22.04.97 р. N 98, розроблені Українським науково-дослідним інститутом пиво-безалкогольної, кондитерської та харчоконцентратної галузей харчової промисловості.
3 ДСанПіН 4.4.4-152-2008 "Державні санітарні норми і правила для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої", затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України від 11.12.2007 N 811.
9 МР 4.4.4-108-2004 Методичні рекомендації "Періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки", затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України від 02.07.2004 N 329.
Copyright © 2004-2024, ЛЕОНОРМ.
|