ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ 
	ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ 
	НАКАЗ 
	
	 
	від 26 березня 2008 року N 101 
	Про затвердження національних стандартів, внесення змін 
	до національних стандартів, скасування нормативних документів та внесення 
	змін до наказів Держспоживстандарту від 18.05.2007 р. N 104 та від 
	05.07.2007 р. N 144 
	 
	Відповідно до Закону України "Про стандартизацію" та на 
	виконання Плану національної стандартизації на 2007 рік наказую: 
	1. Затвердити зміни до національних стандартів України з 
	наданням чинності з 1 червня 2008 р.: 
	
		
			| 
			 Зміна N 1 до ДСТУ 4505:2005   | 
			
			 Кекси. Загальні технічні умови   | 
		
		
			| 
			 національна Зміна N 2 до ДСТУ 3583-97
			 
			(ГОСТ 13830-97)   | 
			
			 Сіль кухонна. Загальні технічні умови   | 
		
	
	
 2. Затвердити національні стандарти України з наданням 
	чинності з 1 липня 2008 р.: 
	
		
			| 
			 ДСТУ 4933:2008   | 
			
			 Безпека у надзвичайних ситуаціях. Техногенні 
			надзвичайні ситуації. Терміни та визначення основних понять 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4934:2008   | 
			
			 Безпека у надзвичайних ситуаціях. Джерела фізичного 
			походження природних надзвичайних ситуацій. Номенклатура та 
			показники впливів уражальних чинників 
			- Вперше   | 
		
		
	
 3. Затвердити національні стандарти України з наданням 
	чинності: 
	а) з 1 січня 2009 р.: 
	
		
			| 
			 ДСТУ 4936:2008   | 
			
			 Розсада суниці. Технічні умови 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4937:2008   | 
			
			 Матеріал шипшини садивний. Технічні умови 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4938:2008   | 
			
			 Саджанці плодових культур. Технічні умови 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4939:2008   | 
			
			 Продукти перероблення фруктів та овочів, консерви 
			м'ясні та м'ясорослинні. Методи визначення вмісту хлоридів 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 26186-84)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4940:2008   | 
			
			 Продукти перероблення фруктів та овочів. Метод 
			визначення вітаміну A 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4941:2008   | 
			
			 Продукти перероблення фруктів та овочів, консерви 
			м'ясні та м'ясо-рослинні. Методи визначення вмісту жиру 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 8756.21-89 та ГОСТ 
			26183-84)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4942:2008   | 
			
			 Буряки цукрові. Регулятори росту. Методи визначення 
			біологічної ефективності 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4943:2008   | 
			
			 Саджанці троянди. Технічні умови 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4944:2008   | 
			
			 Агрохімікати. Встановлювання допустимих концентрацій 
			шкідливих речовин 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4945:2008   | 
			
			 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. 
			Пікнометричний метод визначення вмісту розчинних сухих речовин 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 29030-91)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4946:2008   | 
			
			 Насіння стевії. Показники якості та методи їх 
			визначання 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4947:2008   | 
			
			 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Методи 
			визначення вмісту мікотоксину патуліну 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 28038-89)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4948:2008   | 
			
			 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Методи 
			визначення вмісту нітратів 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 29270-95)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4949:2008   | 
			
			 Розсадництво плодових культур, винограду та хмелю. 
			Культура ізольованих тканин. Порядок створення 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4950:2008   | 
			
			 Проектування розсадників плодових культур. Загальні 
			вимоги 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4951:2008   | 
			
			 Насадження плодові. Проектування. Загальні вимоги 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4952:2008   | 
			
			 Ягідні насадження. Проектування. Загальні вимоги 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4953:2008   | 
			
			 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Метод 
			визначання вмісту крохмалю 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4954:2008   | 
			
			 Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи 
			визначання цукрів 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 8756.13-87)   | 
		
	
	
 б) з 1 липня 2009 року: 
	
		
			| 
			 ДСТУ 4955:2008   | 
			
			 Виноградники. Проектування. Загальні вимоги 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4956:2008   | 
			
			 Продукти перероблення фруктів та овочів. Метод 
			визначення бензойної кислоти 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 28467-90)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4957:2008   | 
			
			 Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи 
			визначення титрованої кислотності 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 25555.0-82)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4958:2008   | 
			
			 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Методи 
			визначення собінової кислоти 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 26181-84)   | 
		
	
	
 в) з 1 жовтня 2009 року: 
	
		
			| 
			 ДСТУ 4959:2008   | 
			
			 Прутки і труби зі сплавів на основі міді для 
			обробляння різанням. Технічні умови 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4960:2008   | 
			
			 Борошно із зерна тритикале. Технічні умови 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4961:2008   | 
			
			 Продукти перероблення фруктів та овочів. Метод 
			визначання метавинної кислоти 
			- Вперше   | 
		
	
	
 4. Затвердити національні стандарти України з наданням 
	чинності з 1 січня 2010 року: 
	
		
			| 
			 ДСТУ 4962:2008   | 
			
			 Сорго. Технічні умови 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 8759-92)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4963:2008   | 
			
			 Овес. Технічні умови 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 7757-71 та ГОСТ 28673-90)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4964:2008   | 
			
			 Соя. Технічні умови 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 17109-88)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4965:2008   | 
			
			 Рис. Технічні умови 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 6293-90)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4966:2008   | 
			
			 Насіння ріпаку для промислового переробляння. 
			Технічні умови 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10583-76)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4967:2008   | 
			
			 Насіння льону олійного для переробляння. Технічні 
			умови 
			- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10582-76)   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4968:2008   | 
			
			 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Метод 
			визначення формального числа 
			- Вперше   | 
		
		
			| 
			 ДСТУ 4969:2008   | 
			
			 Насіння, макухи та шроти хрестоцвітих культур. 
			Методи визначання глюкозинолатів. Частина 1. Методи 
			фотоколориметричного визначання загального вмісту глюкозинолатів 
			- Вперше   | 
		
	
	
 5. Скасувати чинність нормативних документів: 
	а) з 1 січня 2009 року: 
	
		
			| 
			 ГОСТ 26186-84   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей, консервы 
			мясные и мясорастительные. Методы определения хлоридов   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 8756.21-89   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей. Методы 
			определения жира   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 26183-84   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей, консервы 
			мясные и мясорастительные. Метод определения жира   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 29030-91   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей. 
			Пикнометрический метод определения растворимых сухих веществ   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 28467-90   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей. Методы 
			определения бензойной кислоты   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 28038-89   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей. Метод 
			определения микотоксина патулина   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 29270-95   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей. Методы 
			определения нитратов   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 8756.13-87   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей. Методы 
			определения сахаров   | 
		
	
	
 б) з 1 липня 2009 року: 
	
		
			| 
			 ГОСТ 25555.0-82   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей. Методы 
			определения титруемой кислотности   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 26181-84   | 
			
			 Продукты переработки плодов и овощей. Методы 
			определения сорбиновой кислоты   | 
		
	
	
 в) з 1 січня 2010 року: 
	
		
			| 
			 ГОСТ 8759-92   | 
			
			 Сорго. Требования при заготовках и поставках   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 7757-71   | 
			
			 Овес для переработки на солод в спиртовом 
			производстве. Технические условия   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 28673-90   | 
			
			 Овес. Требования при заготовках и поставках   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 17109-88   | 
			
			 Соя. Требования при заготовках и поставках   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 6293-90   | 
			
			 Рис. Требования при заготовках и поставках   | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 10583-76   | 
			
			 Рапс для промышленной переработки. Технические 
			условия    | 
		
		
			| 
			 ГОСТ 10582-76   | 
			
			 Семена льна масличного. Промышленное сырье. 
			Технические условия   | 
		
	
	
 6. Внести зміну до
	наказу 
	Держспоживстандарту від 18 травня 2007 р. N 104 "Про затвердження 
	національних стандартів України, скасування нормативних документів та 
	внесення змін до наказів Держспоживстандарту України", а саме: 
	у пункті 3 термін надання чинності ДСТУ 4370:2005 
	встановити з 1 грудня 2009 року. 
	7. Внести зміну до
	наказу 
	Держспоживстандарту від 5 липня 2007 р. N 144 "Про затвердження національних 
	стандартів України, скасування нормативних документів та внесення змін до 
	наказів Держспоживстандарту", а саме: 
	у підпункті "в" пункту 1 термін надання чинності ДСТУ 
	4804:2007 та ДСТУ 4805:2007 встановити з 1 вересня 2008 року. 
	8. Державному підприємству "Український науково-дослідний 
	і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" 
	(Цициліано О. Д.) забезпечити: 
	опублікування цього наказу у черговому виданні 
	щомісячного інформаційного покажчика "Стандарти"; 
	видання не пізніше ніж за 90 днів до набрання чинності 
	затверджених цим наказом національних стандартів. 
	9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на 
	заступника Голови Черепкова С. Т.