МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
11.12.2023
|
м. Київ
|
N 2113
|
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
27 грудня 2023 р. за N 2261/41317
Про затвердження Змін до Державних санітарних правил і
норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових
продуктах" та визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства
охорони здоров'я України від 06 травня 2003 року N 197 та від 11 грудня 2007
року N 811
(заголовок із
змінами, внесеними згідно з наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
Із змінами і доповненнями,
внесеними
наказом Міністерства охорони
здоров'я України
від 2 січня 2024 року N 17
Відповідно до пункту 8
Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою
Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року N 267 (у редакції постанови
Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року N 90), пунктів
221, 246 плану заходів з виконання
Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом,
Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з
іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25
жовтня 2017 року N 1106, з метою вдосконалення законодавства у сфері безпечності
та якості харчових продуктів
НАКАЗУЮ:
(преамбула із
змінами, внесеними згідно з наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
1. Затвердити Зміни до
Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих
забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 13 травня 2013 року N 368,
зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за N 774/23306
(у редакції наказу
Міністерства охорони здоров'я України від 22 травня 2020 року N 1238),
що додаються.
(пункт 1 у редакції
наказу Міністерства
охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
2. Визнати такими, що
втратили чинність, накази Міністерства охорони здоров'я України:
1) від
06 травня 2003 року N 197 "Про затвердження Державних санітарних правил і норм
для підприємств і суден, що виробляють продукцію з риби та інших водних живих
ресурсів", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 червня 2003
року за N 435/7756;
2) від
11 грудня 2007 року N 811 "Про затвердження Державних санітарних норм і правил
для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої",
зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2007 року за N
1411/14678.
3. Департаменту
громадського здоров'я (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в
установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства
юстиції України;
2) оприлюднення цього
наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров'я України після його
державної реєстрації Міністерством юстиції України.
4. Контроль за виконанням
цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров'я України -
головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
5. Цей наказ набирає
чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
|
Віктор ЛЯШКО
|
ПОГОДЖЕНО:
|
|
Міністр аграрної політики
та продовольства України
|
Микола СОЛЬСЬКИЙ
|
Т. в. о. Голови
Державної служби України
з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів
|
Сергій ТКАЧУК
|
Президент НАМН України
|
Віталій ЦИМБАЛЮК
|
Уповноважений Верховної Ради
України з прав людини
|
Дмитро ЛУБІНЕЦЬ
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров'я України
11 грудня 2023 року N 2113
Зміни
до Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих
забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 13 травня 2013 року N 368,
зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за N 774/23306
(у редакції наказу Міністерства охорони
здоров'я України від 22 травня 2020 року N 1238)
(заголовок Змін у
редакції наказу Міністерства
охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
1. Доповнити ці Державні
санітарні правила і норми новим розділом такого змісту:
(абзац перший
пункту 1 із змінами, внесеними згідно з наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
"VIII.
Максимально допустимі рівні загальних азотлетких основ (TVB-N) у неперероблених
рибних продуктах з окремих видів риб
(абзац другий
пункту 1 із змінами, внесеними згідно з наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
1. Неперероблені рибні
продукти вважаються непридатними для споживання людиною, якщо за органолептичною
оцінкою виникають сумніви щодо їх свіжості, та за результатами лабораторних
досліджень (випробувань) рівень загальних азотлетких основ (TVB-N) перевищує
максимально допустимі рівні, наведені в розділі X Додатка.
(абзац третій
пункту 1 із змінами, внесеними згідно з наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
2. Якщо за органолептичною
оцінкою виникають будь-які сумніви щодо свіжості неперероблених
рибних продуктів, відбираються зразки для визначення рівнів загальних азотлетких
основ (TVB-N).".
(абзац четвертий
пункту 1 із змінами, внесеними згідно з наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
2. У додатку до цих
Державних санітарних правил і норм:
(абзац перший
пункту 2 із змінами, внесеними згідно з наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
1) у розділі III:
(абзац перший
підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з
наказом Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
пункт 1 доповнити новими
підпунктами такого змісту:
"
24)
|
Желатин
|
5
|
|
25)
|
Колаген
|
5
|
|
";
пункт 2 доповнити новими
підпунктами такого змісту:
"
23)
|
Желатин
|
0,5
|
|
24)
|
Колаген
|
0,5
|
|
";
пункт 3 доповнити новими
підпунктами такого змісту:
"
4)
|
Желатин
|
0,15
|
|
5)
|
Колаген
|
0,15
|
|
";
доповнити новими пунктами
такого змісту:
(абзац п'ятий
підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з
наказом Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
"
6.
|
Миш'як (As)
|
|
|
1)
|
Желатин
|
1
|
|
2)
|
Колаген
|
1
|
|
7.
|
Хром (Cr)
|
|
|
1)
|
Желатин
|
10
|
|
2)
|
Колаген
|
10
|
|
8.
|
Мідь (Cu)
|
|
|
1)
|
Желатин
|
30
|
|
2)
|
Колаген
|
30
|
|
9.
|
Цинк (Zn)
|
|
|
1)
|
Желатин
|
50
|
|
2)
|
Колаген
|
50
|
|
";
2) доповнити новими
розділами такого змісту:
"Розділ
X. ЗАГАЛЬНІ АЗОТЛЕТКІ ОСНОВИ (TVB-N) У НЕПЕРЕРОБЛЕНИХ РИБНИХ ПРОДУКТАХ
Харчові продукти
|
Максимально допустимі рівні
(мг нітрогену / на 100 г м'яса)
|
Довідкова інформація
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.
|
Для таких категорій риб:
|
|
|
|
Рід Морський окунь (Sebastes spp.)
|
25
|
|
|
Вид Синьоротий окунь, Helicolenus dactylopterus
|
25
|
|
|
Вид Капський окунь, Sebastichthys capensis
|
25
|
|
2.
|
Для видів, що належать до родини Камбалові
(Pleuronectidae), за винятком роду Палтус (Hippoglossus spp.)
|
30
|
|
3.
|
Для видів риб:
|
|
|
|
атлантичний лосось (Salmo salar)
|
35
|
|
|
що належать до родини Хекові (Merlucciidae)
|
35
|
|
|
що належать до родини Тріскові (Gadidae)
|
35
|
|
4.
|
Неохолоджені неперероблені рибні продукти, що
використовуються безпосередньо для виробництва риб'ячого жиру впродовж
36 годин після вивантаження із суден
|
60
|
|
Розділ XI. ОКСИД СІРКИ
Харчові продукти
|
Максимально допустимі рівні (мг/кг)
|
Довідкова інформація
|
1.
|
Желатин
|
50
|
|
2.
|
Колаген
|
50
|
|
Розділ XII. ПЕРОКСИД ВОДНЮ
Харчові продукти
|
Максимально допустимі рівні (мг/кг)
|
Довідкова інформація
|
1.
|
Желатин
|
10
|
|
2.
|
Колаген
|
10
|
|
".
(підпункт 2 пункту
2 із змінами, внесеними згідно з наказом
Міністерства охорони здоров'я України від 02.01.2024 р. N 17)
Директор Департаменту
громадського здоров'я
|
Олексій ДАНИЛЕНКО
|
|