ДЕРЖАВНА
САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА
УКРАЇНИ
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР
УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 6 березня 2014 року N 7
Про затвердження значень гігієнічних нормативів і регламентів безпечного використання хімічних речовин
Відповідно до статті 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", статті 8 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" та пункту 1 Положення про гігієнічну регламентацію та державну реєстрацію небезпечних факторів і Порядку оплати робіт із проведення гігієнічної регламентації та державної реєстрації небезпечних факторів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 1995 року N 420, постановляю:
1. Затвердити Перелік значень гігієнічних нормативів і регламентів безпечного використання хімічних речовин, що додається.
2. Відділу організації адміністративних послуг Департаменту реформування та державного санітарно-гігієнічного нагляду Державної санітарно-епідеміологічної служби України дану постанову довести до органів, установ, закладів та підприємств Державної санітарно-епідеміологічної служби України, заінтересованих міністерств, відомств, інших зацікавлених установ та організацій у встановленому порядку.
|
А. М. Пономаренко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Головного державного
санітарного лікаря України
06 березня 2014 року N 7
ПЕРЕЛІК
значень гігієнічних нормативів і
регламентів безпечного використання
хімічних речовин
N з/п |
Назва хімічної речовини |
ДДД, мг/кг |
МДР в продуктах харчування, мг/кг (мг/л) |
ГДК/ |
ГДК/ |
ГДК/ |
ГДК/ |
Регламенти безпечного використання |
Клас небез- |
|||
Культура |
МДР |
Строки |
||||||||||
очікуван. до збир. врожаю, дні |
виходу
на оброблені |
|||||||||||
руч. |
мех. |
|||||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|
|
|
Контроль по прохлоразу, тебуконазолу, ципроконазолу |
|
|
|
|
|||||
1. |
прохлораз, |
|
зерно |
0,1 |
|
|
|
|
40 |
не потр. |
4 |
Акула, КЕ |
2. |
тіаметоксам, |
|
зерно |
0,2 |
|
|
|
|
30 |
не потр. |
3 |
Атака, ВГ |
3. |
лямбда- цигалотрин, |
|
цибуля |
0,1 |
|
|
|
|
14 |
10 |
4 |
Брейк, МЕ1, |
морква |
0,02 |
30 |
- " - |
- " - |
||||||||
|
|
|
Контроль по прохлоразу |
|
|
|
|
|||||
4. |
ципроконазол, |
|
зерно |
0,05 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
не |
Віал Тріо, КС |
|
|
|
Контроль по клопіраліду і піклораму |
|
|
|
|
|||||
5. |
клопіралід, |
|
кукурудза |
0,1 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Галеон, РК, |
клопіралід, |
кукурудза |
0,3 |
- |
- |
- |
|||||||
6. |
флуазифоп- |
|
буряки |
0,02 |
|
|
|
|
не потр. |
7 |
3 |
Геміні, КЕ, |
7. |
гліфосату ізопропіл- |
|
землі |
|
|
|
|
|
не потр. |
7 |
3 |
Геубо, РК, |
8. |
метамітрон, |
|
буряки |
0,03 |
|
|
|
|
не потр. |
7 |
3 |
Голтізан 700, |
9. |
клетодим, |
|
буряки |
0,1 |
|
|
|
|
не потр. |
7 |
3 |
Грамініон, КЕ |
ріпак |
0,15 |
- " - |
не потр. |
- " - |
||||||||
ріпак (олія) |
не потр. |
- |
- |
- |
||||||||
соя (боби) |
0,1 |
не потр. |
не потр. |
3 |
||||||||
соя (олія) |
не потр. |
- |
- |
- |
||||||||
10. |
хлорпірифос, |
|
кукурудза |
0,1 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
4 |
Гранфос, Г / |
кукурудза |
0,1 |
- |
- |
- |
||||||||
11. |
гліфосату |
|
пари |
|
|
|
|
|
не потр. |
7 |
3 |
Гром Некст SL, РК |
12. |
азимсульфурон, |
0,03 |
рис |
0,02 |
/1,5 |
/0,01 |
0,009/ |
/0,2 |
не потр. |
не потр. |
3 |
Гулівер, ВГ2, |
13. |
дикват, 150 г/л |
|
картопля |
не
доп. |
|
|
|
|
7 |
не потр. |
3 |
Дікуа ТОП, |
ріпак |
0,4 |
6 |
не потр. |
- " - |
||||||||
ріпак (олія) |
не потр. |
- |
- |
- |
||||||||
|
|
|
Контроль по S-метолахлору і тербутилазину |
|
|
|
|
|||||
14. |
S-метолахлор, |
|
кукурудза |
0,05 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Екстракорн, |
S-метолахлор, |
кукрудза |
не
потр. |
- |
- |
- |
|||||||
S-метолахлор, |
соняшник |
0,1 |
не потр. |
не потр. |
3 |
|||||||
S-метолахлор, |
соняшник |
не
потр. |
- |
- |
- |
|||||||
|
|
|
Контроль по імазамоксу і імазапіру |
|
|
|
|
|||||
15. |
імазамокс, |
|
соняшник |
1,0 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Євро- |
імазамокс, |
соняшник |
не
потр. |
- |
- |
- |
|||||||
|
|
|
Контроль по крезоксим-метилу і епоксиконазолу |
|
|
|
|
|||||
16. |
крезоксим-метил, |
|
буряки |
0,05 |
|
|
|
|
30 |
7 |
3 |
Карт, КС |
17. |
хізалофоп- |
|
картопля |
0,05 |
|
|
|
|
не потр. |
7 |
3 |
Кіза Топ, КЕ, |
соя (боби) |
0,1 |
- " - |
не потр. |
- " - |
||||||||
соя (олія) |
не потр. |
- |
- |
- |
||||||||
18. |
клетодим, |
|
ріпак |
0,15 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Клето Топ, КЕ, |
ріпак (олія) |
не потр. |
- |
- |
- |
||||||||
соя (боби) |
0,1 |
не потр. |
не потр. |
3 |
||||||||
соя (олія) |
не потр. |
- |
- |
- |
||||||||
19. |
кломазон, |
|
ріпак |
0,5 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Клома Топ, КЕ, |
ріпак |
не потр. |
- |
- |
- |
||||||||
соя |
0,4 |
не потр. |
не потр. |
3 |
||||||||
соя (олія) |
не потр. |
- |
- |
- |
||||||||
20. |
феноксапроп- |
|
зерно |
0,2 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Ластік |
|
|
|
Контроль по тіаметоксаму і ацетаміприду |
|
|
|
|
|||||
21. |
тіаметоксам, |
|
томати |
0,04 |
|
|
|
|
14 |
7 |
3 |
Люкс Макси, КС |
тіаметоксам, |
томатний |
0,1 |
- |
- |
- |
|||||||
тіаметоксам, |
картопля |
0,08 |
28 |
7 |
3 |
|||||||
|
|
|
Контроль по імідаклоприду і пенсикурону |
|
|
|
|
|||||
22. |
імідаклоприд, |
|
картопля |
0,05 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
не |
Магнум Дуо, ТН |
23. |
тау-флювалінат, |
|
ріпак |
0,1 |
|
|
|
|
30 |
не потр. |
3 |
Маврик ЕВ, |
ріпак (олія) |
не потр. |
- |
- |
- |
||||||||
зерно |
0,1 |
30 |
не потр. |
3 |
||||||||
буряки |
0,1 |
- " - |
7 |
- " - |
||||||||
|
|
|
Контроль по тебуконазолу і азоксистробіну |
|
|
|
|
|||||
24. |
тебуконазол, |
|
зерно |
0,2 |
|
|
|
|
20 |
не потр. |
3 |
Мірадор |
тебуконазол, |
ріпак |
0,07 |
30 |
- " - |
- " - |
|||||||
тебуконазол, |
ріпак |
0,1 |
- |
- |
- |
|||||||
тебуконазол, |
виноград |
0,1 |
35 |
7 |
3 |
|||||||
тебуконазол, |
виноградний |
0,01 |
- |
- |
- |
|||||||
25. |
трибенурон- |
|
зерно |
0,02 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Мпауер- |
|
|
|
Контроль по тебуконазолу і трифлоксистробіну |
|
|
|
|
|||||
26. |
тебуконазол, |
|
рис |
0,05 |
|
|
|
|
50 |
не потр. |
3 |
Натіво 752
WG, |
27. |
імідаклоприд, |
|
зерно |
0,1 |
|
|
|
|
не потр. |
3 |
1 |
Нуприд 600, ТН |
капуста |
0,1 |
- " - |
- " - |
- " - |
||||||||
томати |
0,1 |
не потр. |
- " - |
- " - |
||||||||
томатний |
0,05 |
- |
- |
- |
||||||||
суниця |
не
доп. |
35 |
3 |
1 |
||||||||
суничний |
не
доп. |
- |
- |
- |
||||||||
28. |
пропаргіт, |
|
соя |
0,05 |
|
|
|
|
40 |
не потр. |
3 |
Омайт 57 %, ЕВ, |
соя |
0,1 |
- |
- |
- |
||||||||
|
|
|
Контроль по дифеноконазолу |
|
|
|
|
|||||
29. |
дифеноконазол, |
|
зерно |
0,05 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
не потр. |
Оплот, КС, |
30. |
тебуконазол, |
|
зерно |
0,2 |
|
|
|
|
30 |
не потр. |
3 |
Орбіт 250, ЕВ |
ріпак |
0,07 |
50 |
- " - |
- " - |
||||||||
ріпак |
0,1 |
- |
- |
- |
||||||||
виноград |
0,1 |
30 |
7 |
3 |
||||||||
виноградний |
0,01 |
- |
- |
- |
||||||||
|
|
|
Контроль по міді і цимоксанілу |
|
|
|
|
|||||
31. |
міді
хлороксид, |
|
картопля |
5,0 |
|
|
|
|
14 |
7 |
3 |
Ордан, ЗП1 |
міді
хлороксид, |
огірки |
5,0 |
- " - |
- " - |
- " - |
|||||||
міді
хлороксид, |
томати |
5,0 |
- " - |
- " - |
- " - |
|||||||
міді
хлороксид, |
томатний |
5,0 |
- |
- |
- |
|||||||
|
|
|
Контроль по S-метолахлору і тербутилазину |
|
|
|
|
|||||
32. |
S-метолахлор, |
|
кукурудза |
0,05 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Пандора 500 |
S-метолахлор, |
кукурудза |
не
потр. |
- |
- |
- |
|||||||
S-метолахлор, |
соняшник |
0,1 |
не потр. |
не потр. |
3 |
|||||||
S-метолахлор, |
соняшник |
не
потр. |
- |
- |
- |
|||||||
|
|
|
Контроль по пропінебу і ПТС |
|
|
|
|
|||||
33. |
флуопіколід, |
|
виноград |
0,1 |
|
|
|
|
50 |
7 |
3 |
Пасадобль 70 |
флуопіколід, |
виноградний |
не
доп. |
- |
- |
- |
|||||||
ПТС |
виноград |
не
доп. |
||||||||||
виноградний |
не
доп. |
|||||||||||
|
|
|
Контроль по флуопіраму і протіоконазолу |
|
|
|
|
|||||
34. |
флуопірам, |
|
соняшник |
0,2 |
|
|
|
|
50 |
не потр. |
3 |
Пропульс 250, SE, |
по протіоконазолу-дестіо |
||||||||||||
флуопірам, |
соняшник |
не
потр. |
||||||||||
35. |
флурохлоридон, |
|
нут |
0,2 |
|
|
|
|
не потр. |
7 |
3 |
Рейсер 25, КЕ, |
|
|
|
Контроль по каптану і тебуконазолу |
|
|
|
|
|||||
36. |
каптан, 310 г/л |
|
яблука |
0,03 |
|
|
|
|
40 |
7 |
3 |
Сакура, КС, Ф |
каптан, 310 г/л |
яблучний |
0,01 |
- |
- |
- |
|||||||
|
|
|
Контроль по дифеноконазолу |
|
|
|
|
|||||
37. |
крезоксим-метил, |
|
яблука |
0,05 |
|
|
|
|
30 |
7 |
3 |
Самшит, КС, |
крезоксим-метил, |
яблучний |
0,05 |
- |
- |
- |
|||||||
38. |
прометрин, |
|
соя |
0,1 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Стратег SC, КС |
соя |
0,1 |
- |
- |
- |
||||||||
39. |
тебуконазол, |
|
зерно |
0,2 |
|
|
|
|
30 |
не потр. |
3 |
Тебу Топ, ВЕ, |
ріпак |
0,07 |
50 |
- " - |
- " - |
||||||||
ріпак |
0,1 |
- |
- |
- |
||||||||
|
|
|
Контроль по трибенурон-метилу |
|
|
|
|
|||||
40. |
трибенурон-метил, |
|
зерно |
0,02 |
|
|
|
|
не потр. |
не потр. |
3 |
Фрагма Мах, ВГ |
|
|
|
Контроль по хлорпірифосу |
|
|
|
|
|||||
41. |
хлорпірифос, |
|
зерно |
0,1 |
|
|
|
|
30 |
не потр. |
4 |
Ципермекс Плюс 550 КЕ, |
|
|
|
Контроль по манкоцебу, металаксилу і ЕТС |
|
|
|
|
|||||
42. |
манкоцеб, |
|
ріпак |
0,1 |
|
|
|
|
30 |
не потр. |
3 |
Цілитель, ЗП, |
манкоцеб, |
ріпак |
0,2 |
- |
- |
- |
|||||||
ЕТС |
ріпак |
0,02 |
||||||||||
43. |
бета- |
|
зерно |
0,04 |
|
|
|
|
30 |
не потр. |
4 |
ЮПЛ-1, КЕ |
картопля |
0,01 |
20 |
10 |
- " - |
||||||||
|
|
|
Контроль по манкоцебу, металаксилу і ЕТС |
|
|
|
|
|||||
44. |
манкоцеб, |
|
картопля |
0,1 |
|
|
|
|
20 |
7 |
3 |
ЮПЛ-2, ВГ, |
манкоцеб, |
томати |
0,5 |
- " - |
- " - |
- " - |
|||||||
манкоцеб, |
томатний |
0,05 |
- |
- |
- |
|||||||
манкоцеб, |
виноград |
0,5 |
30 |
7 |
3 |
|||||||
манкоцеб, |
виноградний |
0,05 |
- |
- |
- |
|||||||
ЕТС |
картопля, |
0,02 |
||||||||||
томатний, |
0,02 |
Примітка: |
* - тимчасовий норматив; 1 - препарат рекомендовано для роздрібного продажу населенню; 2 - препарат рекомендовано для застосування авіаметодом. |
____________