Головна сторінка бізнес-порталу "Леонорм"

 

ТОВ «НІЦ «ЛЕОНОРМ» є Офіційним партнером ДП «УкрНДНЦ» та уповноваженим на реалізацію Офіційних текстів НД в електронному вигляді. Строк надання послуги: протягом 1-2 робочих днів після надходження грошових коштів..

КОНТАКТИ НОВИНИ РЕЄСТРАЦІЯ МАГАЗИН НОРМАТИВНІ АКТИ ПОШУК (RUS)

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

 

від 11 серпня 2009 року N 278

Про затвердження методичних рекомендацій

 

З метою виконання рекомендацій, наданих інспекторами місії Офісу продуктів харчування та ветеринарії Генерального директорату з питань охорони здоров'я та захисту прав споживачів, під час перебування на Україні в 2008 році з верифікаційним візитом щодо оцінки здійснення державного контролю при виробництві молока та молочних продуктів, а також отримання доступу продуктів тваринного походження українського виробництва до міжнародних ринків та отримання потужностями (об'єктами) України права експорту молока та молочних продуктів до країн - членів Європейського Союзу наказую:

1. Затвердити:

1.1. методичні рекомендації, що додаються:

- Система тренінгу щодо виконання вимог законодавства acquis communautaire з питань отримання та виробництва молока та молочних продуктів (додаток 1);

- Система загальної самооцінки при здійсненні аудиту за НАССР на молокопереробних підприємствах, які експортують молочні продукти для споживання людиною до країн - членів ЄС (додаток 2).

2. Управлінню ветеринарно-санітарної експертизи та безпечності харчових продуктів Державного комітету ветеринарної медицини України довести цей наказ до відома начальників головних управлінь ветеринарної медицини в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі та розмістити вищезазначені акти ЄС на Веб-сайті Держкомветмедицини.

3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Державного комітету ветеринарної медицини Башинського В. В.

 

В. о. Голови 

В. М. Горжеєв 


 

 

Додаток 1
до наказу Державного комітету ветеринарної медицини України
від 11 серпня 2009 р. N 278 


 

Методичні рекомендації
щодо системи тренінгу стосовно виконання вимог законодавства acquis communautaire з питань отримання та виробництва молока та молочних продуктів

 

 

N
з/п
 

ПИТАННЯ 

"ТАК" 

"НІ" 

КОМЕНТАР 

Загальні положення 

1. 

Регламенти ЄС приймаються Європейським Парламентом та Радою ЄС 

 

 

 

2. 

Чи мають Регламенти ЄС силу закону для країн ЄС (принцип прямої дії) 

 

 

 

3. 

Чи потребують Регламенти ЄС імплементації країнами - членами ЄС 

 

 

 

4. 

Чи визначає ЄК керівні принципи щодо організації та структури національних систем контролю 

 

 

 

5. 

Чи здійснюють компетентні органи контроль за здоров'ям тварин і які саме 

 

 

 

6. 

Чи є інформація де і коли була вироблена молочна сировина 

 

 

 

7. 

Чи є інформація щодо благополучності господарства з інфекційних хвороб 

 

 

 

8. 

Чи відповідає господарство загальним ветеринарно-санітарним вимогам 

 

 

 

9. 

Чи здійснюється контроль температурних режимів під час зберігання та транспортування сирого молока 

 

 

 

10. 

Чи є в господарстві молочна лабораторія 

 

 

 

11. 

Чи відповідають документи лабораторії вимогам ведення документації 

 

 

 

12. 

Чи є графік відбору зразків для досліджень 

 

 

 

13. 

Чи зберігаються результати досліджень, щодо кормів, води, змивів з молочного обладнання тощо, як мінімум за останні два роки 

 

 

 

14. 

Чи є в господарстві експертні висновки щодо проведення досліджень сирого молока на показники безпечності, в тому числі залишковий вміст антибіотиків 

 

 

 

Загальні вимоги до приміщень і обладнання 

15. 

Чи відповідають виробничі приміщення гігієнічним вимогам виробництва 

 

 

 

16. 

Чи розділені чиста і брудна виробничі зони 

 

 

 

17. 

Чи виготовлені підлога, стіни, стеля, вікна, двері тощо із матеріалів, які легко миються і дезінфікуються 

 

 

 

18. 

Чи обладнані приміщення приточно-витяжною вентиляцією 

 

 

 

19. 

Чи достатня система освітлення 

 

 

 

20. 

Чи достатній рівень забезпечення дезінфікуючими засобами 

 

 

 

21. 

Чи є у туалетах безконтактні крани вмивальників та засоби для висушування поверхні рук 

 

 

 

22. 

Чи є системи для миття і дезинфекції обладнання та інструментів 

 

 

 

23. 

Чи передбачена система миття та дезінфекції холодильних установок 

 

 

 

24. 

Чи достатньої потужності холодильні установки, щоб забезпечити температурний режим, згідно з технологією 

 

 

 

25. 

Чи є захист від шкідників (комахи, гризуни, птахи) 

 

 

 

26. 

Чи виготовлені інструменти і обладнання із матеріалів, які легко миються і дезінфікуються 

 

 

 

27. 

Чи забезпечені водонепроникними контейнерами для відходів виробництва, а за необхідності й приміщеннями для їх зберігання 

 

 

 

28. 

Чи відповідає система водопостачання санітарно-гігієнічним вимогам 

 

 

 

29. 

Чи обладнане виробництво системою відстоювання та знезараження стоків 

 

 

 

30. 

Чи обладнані побутовими приміщеннями (роздягальні, туалети, душові), двері яких не виходять у виробничі приміщення 

 

 

 

31. 

Чи є обладнана виробнича лабораторія 

 

 

 

32. 

Чи проводяться дослідження спеціалістами виробничих лабораторій 

 

 

 

33. 

Якщо так, то вкажіть які саме 

 

 

 

34. 

Чи є окрема лінія для приймання молока з господарств неблагополучних до лейкозу, туберкульозу тощо 

 

 

 

35. 

Чи є окремо марковані танки для приймання сировини, отриманої від господарств населення 

 

 

 

36. 

Чи є система миття та дезінфекції транспорту 

 

 

 

37. 

Чи підлога, стіни, стеля і перекриття, обладнання та інструменти, що використовується для роботи з молочною продукцією, не є джерелом забруднення даної продукції 

 

 

 

38. 

Чи не є джерелом забруднення продукції засоби боротьби із шкідниками та дезінфікуючі засоби при їх використанні або зберіганні 

 

 

 

39. 

Чи використовуються за призначенням виробничі потужності 

 

 

 

40. 

Чи використовуються миючі і дезинфікуючі засоби, дозволені до використання в харчовій промисловості 

 

 

 

Загальні гігієнічні вимоги до персоналу 

41. 

Чи має персонал спеціальний одяг і головні убори, які повністю закривають волосся 

 

 

 

42. 

Чи забезпечений персонал, який безпосередньо працює з молочною продукцією, гумовими рукавичками 

 

 

 

43. 

Чи передбачене обладнане місце для паління та кімната для вживання їжі 

 

 

 

44. 

Чи прийняті всі необхідні заходи, щоб не допустити забруднення молочної продукції при обробці 

 

 

 

45. 

Чи весь безпосередньо працюючий з продукцією персонал має особисті медичні книжки 

 

 

 

46. 

Чи вчасно проводиться медичний огляд 

 

 

 

Вимоги щодо стану здоров'я тварин 

47. 

Чи отримується сире молоко від здорових тварин (благополучних стад щодо туберкульозу, бруцельозу тощо) 

 

 

 

48. 

Чи піддаються тварини лікуванню ветеринарними препаратами, дозволеними для застосування 

 

 

 

49. 

Чи дотримувалися терміни очікування при лікуванні тварин 

 

 

 

50. 

Чи проводяться щомісячні перевірки корів на субклінічні мастити 

 

 

 

Умови щодо температурних режимів 

51. 

Чи дотримуються температурні режими при охолодженні сирого молока 

 

 

 

52. 

Чи дотримуються температурні режими при проведенні пастеризації 

 

 

 

53.

Як проводиться оцінка критеріїв якості сирого молока 

 

 

 

Пакування 

54. 

Чи є достатній кількості приміщення для зберігання пакувального матеріалу та тари 

 

 

 

55. 

Чи відповідає упаковка гігієнічним вимогам 

 

 

 

56. 

Чи не погіршує упаковка органолептичні показники молочної продукції 

 

 

 

57. 

Чи не сприяє упаковка проникненню речовин, шкідливих для здоров'я людини 

 

 

 

58. 

Чи достатньо міцна упаковка для того, щоб захистити молочну продукцію від забруднення 

 

 

 

59. 

Чи не використовуються пакувальні матеріали повторно 

 

 

 

60. 

Чи є приміщення для зберігання пакувальних матеріалів згідно з гігієнічними вимогами 

 

 

 

Маркування 

61. 

Чи дозволяє система маркування ідентифікувати молочну продукцію 

 

 

 

Зберігання та транспортування 

62. 

Чи дотримуються температурні умови при зберіганні та транспортуванні молочної продукції згідно з технологічними вимогами 

 

 

 

63. 

Чи транспортується молочна продукція спеціальним транспортом 

 

 

 

64. 

Чи дотримується недопущення транспортування або зберігання молочної продукції з іншими продуктами в не упакованому вигляді 

 

 

 

65. 

Чи відповідають транспортні засоби гігієнічним вимогам 

 

 

 

66. 

Чи використовуються транспортні засоби, що призначенні для перевезення молочної продукції, для перевезення інших продуктів, які потім можуть забруднити молочну продукцію 

 

 

 

67. 

Чи перевозиться молочна продукція в транспортних засобах, які не були помиті та продезінфіковані 

 

 

 

68. 

Чи впливають на якість молочної продукції умови її транспортування до місць реалізації 

 

 

 


 

Примітки:

1. Метою Системи тренінгу щодо виконання вимог законодавства acquis communautaire з питань отримання та виробництва молока та молочних продуктів" (далі - Система тренінгу) є перевірка знань щодо забезпечення виробництва безпечних молока та молочних продуктів відповідно до вимог законодавства acquis communautaire.

2. Система тренінгу призначена для спеціалістів ветеринарної медицини, операторів потужностей (об'єктів), які займаються виробництвом або обігом молока та молочних продуктів.

3. Перевірка рівня знань проводиться 1 раз на квартал відповідно до питань зазначених у таблиці.

 

Додаток 2
до наказу Державного комітету ветеринарної медицини України
від 11 серпня 2009 р. N 278 


 

Методичні рекомендації
щодо системи загальної самооцінки при здійсненні внутрішнього аудиту за НАССР на молокопереробних підприємствах, які експортують молочну продукцію до країн ЄС

 

 

ПИТАННЯ 

"ТАК" 

"НІ" 

НЕ ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ 

КОМЕНТАР 

Організація: 

У якій власності знаходиться молокопереробне підприємство 

 

 

 

 

Чи існує політика і процедура захисту інформації 

 

 

 

 

Чи існують схеми, які характеризують послідовність процесу на молокопереробному підприємстві 

 

 

 

 

Якщо так, то ці схеми включають: 

 

 

 

 

• їх значення в основній організації; 

 

 

 

 

• організацію перевірки якості; 

 

 

 

 

• різноманітні технічні дії; 

 

 

 

 

• допоміжні служби 

 

 

 

 

Чи маєте Ви можливість висловити свою думку, давати пояснення, для того щоб виконувати вимоги ваших клієнтів 

 

 

 

 

Якщо так, то в чому це полягає 

 

 

 

 

Чи є на вашому підприємстві своя відомча лабораторія 

 

 

 

 

Якщо є, то в якій системі вона акредитована 

 

 

 

 

В яких ВУЗах проходять підвищення кваліфікації спеціалісти лабораторії 

 

 

 

 

Чи приймає участь відомча лабораторія у міжлабораторних порівняльних дослідженнях 

 

 

 

 

Чи маєте ви систему підтвердження якості продукції, яку ви випускаєте 

 

 

 

 

Чи є на підприємстві менеджер з якості продукції 

 

 

 

 

Чи визначені обов'язки між різними співробітниками, які відповідають за якість 

 

 

 

 

Чи є відповідальні особи за окремі ділянки роботи 

 

 

 

 

Якщо так, то чи є персональні посадові інструкції (із зазначенням порядку виконання відповідних робіт) 

 

 

 

 

Система якості: 

Ви маєте керівництво з якості 

 

 

 

 

Якщо так, то чи містить воно декларацію про політику якості 

 

 

 

 

Чи містить система якості наступну інформацію: 

 

 

 

 

• структуру, що підтверджена документально; 

 

 

 

 

• роль і обов'язки у ній технічного управління і менеджера з якості 

 

 

 

 

Чи є система ведення документації 

 

 

 

 

• Чи існують процедури, направлені на забезпечення контролю за її веденням 

 

 

 

 

• Чи існують інструкції, за якими здійснюється затвердження документів 

 

 

 

 

Контракти з субпідрядниками: 

Чи заключаються угоди із субпідрядниками, на виконання тих чи інших робіт 

 

 

 

 

Якщо так, то за якими напрямками 

 

 

 

 

За якими показниками ці субпідрядники обираються 

 

 

 

 

Придбання послуг та необхідних компонентів: 

Чи є політика вибору у придбанні послуг та компонентів 

 

 

 

 

Чи описані процедури 

 

 

 

 

Якщо так, то які вони 

 

 

 

 

Які критерії відповідності використовуються для компонентів (товарів), які вам потрібно придбати 

 

 

 

 

Чи оцінюєте ви постачальників компонентів (товарів, послуг) 

 

 

 

 

Якщо так, то за якими критеріями 

 

 

 

 

Скарги: 

Чи визначили ви політику щодо розгляду скарг, які надішли 

 

 

 

 

Чи існує процедура розгляду скарг 

 

 

 

 

Контроль невідповідності: 

Чи існує політика, яка здійснюється у разі невідповідності продукції 

 

 

 

 

У разі виявлення невідповідності в роботі, чи визначені процедури її усунення 

 

 

 

 

Корегуючи дії: 

Чи визначена політика виконання корегуючих дій, у разі виявлення невідповідності 

 

 

 

 

Чи існує процедура виконання корегуючих дій 

 

 

 

 

Чи здійснюються відповідні дії стосовно контролю ефективності корегуючих дій 

 

 

 

 

Попереджувальні дії: 

Чи існують процедури, відносно попереджувальних (профілактичних) дій 

 

 

 

 

Контроль реєстрації: 

Чи існує процедура стосовно управління реєстрацією 

 

 

 

 

Якщо так, то чи вона прописана 

 

 

 

 

Які типи реєстрації використовуються 

 

 

 

 

Внутрішній аудит: 

Чи проводите Ви внутрішній аудит 

 

 

 

 

Якщо так, то чи існує процедура внутрішнього контролю за якістю 

 

 

 

 

З якою частотою він організований 

 

 

 

 

Які об'єкти підлягають перевірці 

 

 

 

 

Надайте, будь-ласка, для розгляду: 

 

 

 

 

• схеми внутрішнього контролю за якістю кожного виду продукції; 

 

 

 

 

• опис процедури щодо здійснення дезінфекції приміщень; 

 

 

 

 

• схеми контролю за якістю деззасобів; 

 

 

 

 

• схеми контролю за якістю води, яка використовується на підприємстві; 

 

 

 

 

• схеми використання спецодягу; 

 

 

 

 

• опис технологічного процесу, при виготовленні кожного виду продукції, з урахуванням кожної стадії. Інструкції з виготовлення; 

 

 

 

 

• перелік продукції, що виробляється підприємством; 

 

 

 

 

• умови її зберігання на складі; 

 

 

 

 

• форма обробки (охолодження, пастеризація тощо); 

 

 

 

 

• найбільш важливі параметри, характеристики (хімічні, фізичні, органолептичні, мікробіологічні тощо); 

 

 

 

 

• зовнішній вигляд кінцевої продукції, її упаковка; 

 

 

 

 

• умови зберігання та реалізації; 

 

 

 

 

• термін зберігання; 

 

 

 

 

• маркування з урахуванням призначення продукції (для дітей, грудних дітей, людей похилого віку); 

 

 

 

 

• схема контролю за якістю та безпекою продукції, яка випускається; 

 

 

 

 

• схема лабораторного контролю 

 

 

 

 

Персонал: 

Чи визначена необхідність політики щодо управління підготовки кадрів 

 

 

 

 

Чи існує відповідна процедура 

 

 

 

 

Чи всі співробітники працюють за контрактом 

 

 

 

 

Чи існує опис функцій для всього персоналу 

 

 

 

 

Екологічні умови та споруди: 

Чи здійснюється контроль за умовами виконання робіт 

 

 

 

 

Чи прописані умови, при яких повинні проводитись конкретні роботи, якщо так, які вони 

 

 

 

 

Чи існують інструкції з використання того чи іншого обладнання 

 

 

 

 

Чи існують інструкції з виготовлення конкретного виду продукції 

 

 

 

 

Якщо так, то хто і коли їх затвердив 

 

 

 

 

Чи плануються роботи з розвитку виробництва 

 

 

 

 

Чи призначена відповідальна особа за розвиток виробництва 

 

 

 

 

Якщо так, то які її функції 

 

 

 

 

Чи прогнозуються ресурси на розвиток виробництва, і як їх планують використовувати 

 

 

 

 

Обладнання: 

Чи відповідає обладнання, яке використовується на підприємстві, ISO 9001 тощо 

 

 

 

 

Чи існує комп'ютерна (або теле-) програма забезпечення контролю за операціями на кожній ділянці виробництва і на підприємстві в цілому 

 

 

 

 

Гігієнічні вимоги до персоналу: 

Чи перевіряється здоров'я персоналу та дотримання особистої гігієни 

 

 

 

 

Якщо перевіряється, то ким 

 

 

 

 

Чи є гігієнічний кордон 

 

 

 

 

Якщо є, надайте схему гігієнічного кордону (санпропускник, душові, кімнати для переодягання тощо) 

 

 

 

 

Чи є умови для централізованого прання 

 

 

 

 

Чи є умови для сушки змінного робочого одягу та взуття 

 

 

 

 

Чи є персональні шафи для домашнього та робочого спецодягу 

 

 

 

 

Надайте схеми спецодягу: 

 

 

 

 

• кепка на волосся; 

 

 

 

 

• маска для обличчя; 

 

 

 

 

• робочий халат; 

 

 

 

 

• нарукавники; 

 

 

 

 

• фартухи; 

 

 

 

 

• рукавички; 

 

 

 

 

• чоботи світлого кольору 

 

 

 

 

Якщо схема є, то чи робочий персонал забезпечений подвійним комплектом спецодягу 

 

 

 

 

Як часто дезінфікують рукавички, і як часто здійснюється контроль за чистотою рук 

 

 

 

 

Чи існує басейн (ємність) для дезінфекції взуття 

 

 

 

 

Чи існує гігієнічна зона 

 

 

 

 

Чи існує устаткування для миття та дезінфекції взуття 

 

 

 

 

Чи є в наявності резервуари із рідким милом 

 

 

 

 

Вимоги до цехів: 

Чи забезпечує вибране приміщення недопущення негативного впливу на продукцію 

 

 

 

 

Чи планування забезпечує розділення на чисту і брудну зони 

 

 

 

 

Чи відпрацьована схема технологічного процесу (отримання сировини, її зберігання, технологічна обробка, упаковка, відправка на склад) без перетину окремих етапів технологічного ланцюга 

 

 

 

 

Якщо так, надайте схему 

 

 

 

 

Чи покриті підлоги водостійкими матеріалами (керамічна плитка, пластик, мінеральні смоли тощо) 

 

 

 

 

• без пошкоджень; 

 

 

 

 

• з пошкодженням 

 

 

 

 

Чи мають стіни чисте гігієнічне покриття 

 

 

 

 

Чи має стеля чисте гігієнічне покриття (гладенький пластик тощо) 

 

 

 

 

Чи знаходиться електропроводка в спеціальному підвісному каналі із нержавіючої сталі (в трубах - добре рішення) 

 

 

 

 

Двері: 

 

 

 

 

• пластикові - оптимальний варіант; 

 

 

 

 

• покриті цинком - можливий варіант 

 

 

 

 

Чи правильно розташована вентиляція 

 

 

 

 

Чи забезпечує вона необхідну аерацію 

 

 

 

 

Чи є достатня кількість освітлювальних приладів, конструкція яких не допускає потрапляння шматочків скла у продукти 

 

 

 

 

До холодильних, морозильних приміщень вимоги такі ж 

 

 

 

 

Чи в задовільному стані гігієнічна система відпрацьованої води (стан труб, повороти округлі, чисті тощо) 

 

 

 

 

Чи є надійний захист від шкідників (комахи, гризуни тощо) 

 

 

 

 

• чи є сітка на вікнах; 

 

 

 

 

• чи є "ловушки" з приманкою для гризунів; 

 

 

 

 

• чи є позначка "ловушки"; 

 

 

 

 

• чи є позначка "приманка" 

 

 

 

 

Чи є достатня кількість місць для миття та дезінфекції 

 

 

 

 

Чи є безконтактні крани вмивальників для миття рук з холодною, гарячою водою 

 

 

 

 

Чи є одноразові рушники 

 

 

 

 

Чи є відповідні можливості для очистки та дезінфекції вантажних відсіків транспортних засобів 

 

 

 

 

Чи є приміщення для очистки і дезінфекції контейнерів 

 

 

 

 

Чи є пристрій для миття і дезінфекції рук перед входом у виробничий цех 

 

 

 

 

Чи є пристрій для миття взуття і фартухів 

 

 

 

 

Чи є сушка мокрих чистих фартухів 

 

 

 

 

Чи є окремі приміщення (устаткування) для зберігання відходів виробництва 

 

 

 

 

Чи всі матеріали, які використані для виготовлення обладнання: 

 

 

 

 

• не токсичні; 

 

 

 

 

• стійкі до корозії; 

 

 

 

 

• гладенькі; 

 

 

 

 

• легко миються і дезінфікуються; 

 

 

 

 

• стійкі до ушкодження (розривів тощо); 

 

 

 

 

• не пропускають сторонніх запахів; 

 

 

 

 

• столи і стільці пластикові (оптимальний варіант) 

 

 

 

 

Чи обладнання розміщене не занадто близько до стін 

 

 

 

 

Чи є обладнання для миття робочих приміщень кожного цеху окремо 

 

 

 

 

Чи є очищаючі та дезінфікуючі засоби 

 

 

 

 

Якщо так, надайте схему очистки 

 

 

 

 

Які є вимоги до кожної технологічної схеми 

 

 

 

 

Як здійснюється контроль тестування готової продукції 

 

 

 

 

Надайте, будь-ласка, схему контролю 

 

 

 

 

Чи є умови для проведення такого тестування 

 

 

 

 

Чи є умови для зберігання архівних зразків продукції, яка виготовляється 

 

 

 

 

Чи є журнал реєстрації архівних зразків продукції 

 

 

 

 


 

____________

 


Назад

 


ПРОДУКЦІЯ ТА ПОСЛУГИ

СУПРОВІД ПРОДУКТІВ

 СИСТЕМИ

ПОСИЛАННЯ

КЛІЄНТИ

ДОПОМОГА

Сторінка "ЛЕОНОРМ" на facebook

    БД «Електронний Реєстр Технічних регламентів України  Актуалізація Ваших НД   http://www.germiona.com.ua/  
 

 

Copyright © 2004-2024, ЛЕОНОРМ.