МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИНАКАЗЗареєстровано в Міністерстві юстиції України 08 листопада 2021 р. за N 1450/37072 Про затвердження Змін до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освітиВідповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року N 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", абзацу третього підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року N 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року N 90), НАКАЗУЮ: 1. Затвердити Зміни до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого
наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25 вересня 2020 року N 2205, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 10 листопада 2020 року за N 1111/35394, що додаються. 2. Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності (Руденко І. С.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. 3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров'я України - головного державного санітарного лікаря України Кузіна І. В. 4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Міністр | Віктор ЛЯШКО | ПОГОДЖЕНО: | | В. о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | Анатолій ВОВНЮК | Виконувач обов'язків Міністра економіки України | Володимир ГРИНЮК | Голова Державної регуляторної служби України | Олексій КУЧЕР | Міністр розвитку громад та територій України | Олексій ЧЕРНИШОВ | Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України | Олексій ЛЮБЧЕНКО | Міністр освіти і науки України | Сергій ШКАРЛЕТ | В. о. президента НАМН України | Дмитро ЗАБОЛОТНИЙ | Уповноважений Верховної Ради України з прав людини | Людмила ДЕНІСОВА |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства охорони здоров'я України 20 вересня 2021 року N 1984 ЗМІНИ до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти1. У розділі IV: 1) у пункті 2 підрозділу "Водопостачання, водовідведення та опалення": доповнити пункт після абзацу дев'ятого новим абзацом такого змісту: "Заклади освіти обладнуються питними фонтанчиками відповідно до вимог ДБН В.2.2-3:2018. Питні фонтанчики слід розміщувати із розрахунку 1 на 100 учнів. Вода в них повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.". У зв'язку з цим абзаци десятий - дванадцятий вважати відповідно абзацами одинадцятим - тринадцятим; абзац одинадцятий викласти в такій редакції: "У разі відсутності в закладі освіти питних фонтанчиків кожна дитина за потреби повинна отримати кип'ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді.". 2) в абзаці другому пункту 5 підрозділу "Повітряно-тепловий режим" слова та цифри "CO2 не повинна перевищувати - 0,01 мг/м3" замінити словами та цифрами "CO2 повинна бути не більше 0,07 %"; 3) абзаци третій - сьомий пункту 18 підрозділу "Шум та вібрація" виключити; 4) доповнити новим підрозділом такого змісту: "Захист від природних радіонуклідів та шкідливих хімічних речовин 19. Середньорічна еквівалентна рівноважна об'ємна активність радону-222 у повітрі приміщень будівель закладів освіти, що будуються та реконструюються, повинна відповідати вимогам Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97), введених в дію постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01 грудня 1997 року N 62 "Про введення в дію Державних гігієнічних нормативів "Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97)". У новозбудованих будівлях, що вводяться в експлуатацію, та після проведення робіт з реконструкції приміщень засновник (засновники) закладу освіти повинен забезпечити проведення вимірювань потужності поглиненої дози зовнішнього гамма-випромінювання, а також вимірювання концентрації радону-222 у повітрі приміщень першого поверху будівель. 20. Вміст біологічних та хімічних речовин в повітрі приміщень будівлі закладів освіти з елементами повного внутрішнього оздоблення та оснащення не повинні перевищувати середньодобові гранично допустимі концентрації або орієнтовно безпечні рівні впливу, встановлені діючими гігієнічними нормативами для атмосферного повітря.". 2. Пункт 8 підрозділу "Організація харчування" розділу VI викласти в такій редакції: "8. Засновник (засновники), керівник закладу освіти та суб'єкти господарської діяльності, які надають послуги з харчування зобов'язані забезпечити учнів безпечною, якісною, повноцінною та корисною їжею відповідно до норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року N 305. Організація харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання здійснюється відповідно до норм та Порядку організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання для учнів (студентів), які здобувають спортивну освіту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 року N 823.". 3. У додатку 9 до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти: 1) у підпункті 2 пункту 8 розділу I слова "цукрів і" виключити; 2) у пункті 2 розділу II: підпункт "є" підпункту 1 викласти в такій редакції: "є) смаження повинно здійснюватися з використанням рафінованої соняшникової або кукурудзяної олії, або іншої рафінованої олії, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів."; у підпункті "б" підпункту 2 слова "цукрів і" виключити; в абзаці першому підпункту 5 слово "охолоджене" замінити словами "охолоджене/заморожене"; підпункт "г" підпункту 5 викласти в такій редакції: "г) для смаження страв з риби та м'яса використовують рафіновану соняшникову або кукурудзяну олії, або іншу рафіновану рослинну олію, що містить більше 50 % мононенасичених жирів і менше 40 % поліненасичених жирів;"; підпункт "а" підпункту 6 викласти в такій редакції: "а) рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів;"; підпункт "е" підпункту 9 викласти в такій редакції: "е) страви та вироби (крім страв та виробів з м'яса, птиці, риби та яєць) повинні містити не більше 10 г жиру на 100 г/мл готового продукту.". 4. У додатку 10 до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти: 1) пункт 5 викласти в такій редакції: "5. продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків) які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;"; 2) пункт 8 викласти в такій редакції: "8. непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і підсолоджувачі;". 5. У додатку 12 до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти пункт 7 викласти в такій редакції: " 7. Руки працівників закладу освіти | Для гігієнічного знезараження руки миють з милом, а потім обробляють спиртовмісними антисептиками з концентрацією активної діючої речовини понад 60 % для ізопропілового спирту та понад 70 % для етилового спирту, зареєстрованим відповідно до вимог Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 липня 2006 року N 908, відповідно до інструкції |
". Генеральний директор Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності | Ірина РУДЕНКО |
|