ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до Закону України
"Про виноград та виноградне вино"
Верховна Рада України постановляє:
I. Внести до Закону України "Про
виноград та виноградне вино" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., N 31,
ст. 419; 2006 р., N 26, ст. 214; 2009 р., N 31, ст. 451) такі зміни:
1. У статті 1:
1) пункт 8 викласти в такій редакції:
"8) гібриди прямі виробники - сорти
винограду першого покоління від схрещування сортів виду Vitis vinifera з іншими
видами винограду роду Vitis: Зейбель, Террас, Бако, Кастель, Кудерк, Отелло,
Жакез, Клінтон, Ербемон";
2) у пункті 12 слово "купажу"
замінити словом "купажування";
3) у пункті 19 слово "типажне"
виключити;
4) пункт 21 викласти в такій
редакції:
"21) вино контрольованого
найменування - вино стабільно високої якості, що виробляється за спеціальною або
традиційною технологією з визначених сортів винограду строго регламентованого
географічного району. Походження і якість вина спеціально контролюються на всіх
етапах виробництва сировини та готової продукції";
5) у пункті 23 слова "природне
визрівання" замінити словом "дозрівання";
6) пункт 24 виключити;
7) у пункті 26 слова "не пізніше
завершення процесу бродіння сусла" замінити словами "не пізніше трьох місяців
після завершення процесу бродіння сусла";
8) доповнити пунктом 261
такого змісту:
"261) вино ординарне
витримане - вино поліпшеної якості, виготовлене за спеціальною технологією з
виноматеріалів окремих сортів винограду чи їх суміші, з обов'язковою витримкою у
дубовій тарі перед розливом не менше шести місяців";
9) пункти 30, 31 і 38 викласти в
такій редакції:
"30) купаж - суміш у певному
співвідношенні різних виноматеріалів, коньячних спиртів з компонентами,
встановленими технологічними інструкціями для надання вину, коньяку України
типовості, забезпечення випуску стабільних за своїми органолептичними і
фізико-хімічними показниками вин і коньяків України. Технологічна операція
приготування купажу має назву - купажування, а вина мають назву - купажовані;
31) витримка - тривалий
технологічний процес дозрівання виноматеріалу або коньячного спирту в
технологічній тарі у певних умовах, що сприяють формуванню його типовості та
покращенню якості";
"38) підприємства вторинного
виноробства - підприємства, які займаються витримкою виноматеріалів, обробкою
виноматеріалів та розливом або тільки розливом вин у споживчу тару відповідно до
нормативних документів";
10) доповнити пунктом 41 такого
змісту:
"41) прототип вина - тип вина, що
історично склався в певних географічних регіонах внаслідок використання
специфічних прийомів переробки винограду певних сортів та способів обробки
мезги, сусла або виноматеріалів, який став прообразом (попередником і зразком)
для виробництва відповідного типу вина в тій самій або іншій географічній зоні
вирощування винограду".
2. У статті 2:
1) частину третю викласти в такій
редакції:
"Садіння виноградників для
виноробства дозволяється лише у виноробних місцевостях із застосуванням
районованих або перспективних сортів винограду відповідно до проекту, який
затверджений спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з
сільського господарства. Гібриди прямі виробники, що є в насадженнях, підлягають
заміні, а нерайоновані сорти підлягають заміні або районуванню протягом 15
років";
2) після частини третьої доповнити
двома новими частинами такого змісту:
"Сорти винограду, посаджені
відповідно до проекту для випробування нових селекційних сортів винограду, за
позитивних результатів сортовипробування районуються у встановленому порядку.
Придбаний садивний матеріал
вітчизняного або іноземного походження, призначений для садіння виноградників,
проходить обов'язкову сертифікацію в установах, які мають на це повноваження, та
акредитацію. Ця норма не поширюється на садивний матеріал, отриманий у власних
розсадниках, розміщених у зоні садіння виноградників".
У зв'язку з цим частини четверту -
шосту вважати відповідно частинами шостою - восьмою.
3. Частину першу статті 3 викласти
у такій редакції:
"Для виробництва вин і коньяків
України використовуються технічні сорти винограду, що відповідають вимогам
державних стандартів. Не допускається при переробці змішування європейських
сортів винограду з сортами виду Лабруска та гібридами прямими виробниками.
Столові сорти винограду можуть використовуватися для виготовлення ординарних
вин. Для виробництва ординарних вин, бренді і коньяків України допускається
використовування столових сортів винограду, якщо за вмістом цукрів та іншими
показниками якості вони відповідають вимогам, що пред'являються до винограду
технічних сортів".
4. Частину другу статті 4 викласти
в такій редакції:
"Під час виробництва виноматеріалів
та інших продуктів виноробства здійснюються органолептичний, хімічний і
мікробіологічний контроль якості сировини і готової продукції та ведеться
відповідна технологічна документація".
5. У статті 5:
1) частини першу і третю викласти в
такій редакції:
"Вина і коньяки України
виготовляються згідно з правилами виробництва і зберігання тихих вин, правилами
виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин, правилами виробництва
коньяків України, відповідними стандартами і технологічними інструкціями, що
затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з
сільського господарства. Для виготовлення вин і коньяків України застосовуються
матеріали та речовини, дозволені для використання нормативними документами та
Головним державним санітарним лікарем України";
"Виробництво і технологічна обробка
виноматеріалів дозволяються на підприємствах первинного виноробства";
2) у частині дев'ятій слово
"родовою" замінити словом "видовою";
3) після частини одинадцятої
доповнити новою частиною такого змісту:
"Національна академія аграрних наук
України може затверджувати нові марки дослідних партій виноробної продукції,
вироблених при виконанні науково-дослідних робіт, на підставі висновку
дегустаційної комісії Національного інституту винограду і вина "Магарач".
У зв'язку з цим частини дванадцяту
- двадцяту вважати відповідно частинами тринадцятою - двадцять першою;
4) частину вісімнадцяту викласти в
такій редакції:
"При виробництві вин не
допускається купажування виноматеріалів із європейських сортів винограду з
виноматеріалами із сортів винограду виду Лабруска та гібридів прямих виробників.
При виробництві марочних вин не допускається купажування марочних і ординарних
виноматеріалів".
6. У статті 6:
1) частину першу викласти в такій
редакції:
"Вина столові виготовляються
сортовими або купажованими";
2) після частини першої доповнити
новою частиною такого змісту:
"Вина столові напівсухі та
напівсолодкі виготовляються за класичною схемою з використанням
виноматеріалів-недобродів або за купажною схемою з використанням виноградних
цукровмісних матеріалів".
У зв'язку з цим частини другу -
одинадцяту вважати відповідно частинами третьою - дванадцятою.
7. Частину першу статті 8 викласти
в такій редакції:
"Назва вин контрольованих
найменувань за походженням надається кращим винам, виготовлення яких забезпечено
стійкою сировинною базою і які мають високу якість протягом не менш як 5 років
випуску. Всі стадії виробництва вин контрольованих найменувань за походженням
повинні здійснюватися на підприємстві, розташованому у строго регламентованому
географічному місці вирощування винограду".
8. Частини другу і третю статті 10
викласти у такій редакції:
"Тиск діоксиду вуглецю в пляшках з
готовою продукцією в ігристих винах повинен становити не менш як 300 кПа,
"Шампанського України" - не менш як 350 кПа, газованих - від 100 до 250 кПа при
20 град. C.
Виноматеріали для виробництва вин
шампанських та ігристих виготовляються з винограду певних сортів, визначених
технологічними інструкціями та стандартами".
9. У статті 11:
1) доповнити новою частиною першою
такого змісту:
"Ароматизовані вина - вина
виноградного походження, у тому числі вермути, отримані шляхом змішування сухих
та/або кріплених виноматеріалів, спиртових рослинних екстрактів, спирту
етилового ректифікованого та цукру або цукровмісних матеріалів".
У зв'язку з цим частини першу -
четверту вважати відповідно частинами другою - п'ятою;
2) частини третю і четверту
викласти в такій редакції:
"Вермути - група ароматизованих
вин, отриманих шляхом купажування спеціально оброблених столових або кріплених
виноградних виноматеріалів з додаванням спирту етилового ректифікованого,
сахарози або цукровмісних матеріалів та спиртових настоїв (екстрактів)
пряно-ароматичної сировини, до складу якої обов'язково входить полин.
Бренді - міцні алкогольні напої з
характерним букетом і смаком, що виготовляються з витриманих у дубовій тарі або
у ємностях з нержавіючої сталі з дубовою клепкою спиртів, отриманих шляхом
дистиляції виноградної сировини, у спосіб доведення їх до кондицій готових
напоїв пом'якшеною водою з додаванням цукрового сиропу та цукрового колеру".
10. Абзац сьомий статті 12 викласти
в такій редакції:
"виготовлення сурогатів вин і
коньяків України шляхом використання виноматеріалів, вироблених екстракцією
водою виноградних вичавок або ізюму".
11. Частину першу статті 13
викласти в такій редакції:
"Умови зберігання вин і коньяків
України на складах і в торговельних залах повинні відповідати вимогам
нормативних документів".
12. Частини п'яту та шосту статті
15 викласти в такій редакції:
"Прибуток, одержаний від продажу
фальсифікованих вин, вермутів, коньяків України і бренді, вилучається до
державного бюджету в судовому порядку органами державної податкової служби за
поданням спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з
сільського господарства.
Розгляд справ щодо порушень вимог
цього Закону здійснюється відповідними посадовими особами згідно із законом. У
разі незгоди суб'єктів господарювання з рішенням спеціально уповноваженого
центрального органу виконавчої влади з сільського господарства у справі його дії
можуть бути оскаржені в судовому порядку".
II. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня
його опублікування.
2. Кабінету Міністрів України
протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом:
підготувати та внести на розгляд
Верховної Ради України пропозиції щодо приведення законів України у
відповідність із цим Законом;
прийняти нормативно-правові акти,
що випливають із цього Закону;
привести свої нормативно-правові
акти у відповідність із цим Законом;
забезпечити перегляд і скасування
міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх
нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.
Президент України |
В. ЯНУКОВИЧ |
м. Київ
3 лютого 2011 року
N 2974-VI |
Назад
|