|  
  
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ   ПОСТАНОВА
  |    від 18 липня 2024 р. № 829  
Київ 
  |  
 
Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р. № 1310 
 Кабінет Міністрів України постановляє: Внести до 
постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р.
 № 1310 “Про затвердження норм виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і норм втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 94, ст. 5871) зміни, що додаються. 
 Прем'єр-міністр України  | Д. ШМИГАЛЬ  |  Інд. 75  |    |  
  | ЗАТВЕРДЖЕНО  постановою Кабінету Міністрів України  від 18 липня 2024 р. № 829  |   |  |  |  
 ЗМІНИ,  що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 р. № 1310 1. У постанові: 1) назву постанови викласти в такій редакції: “Про затвердження норм виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норм втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норм виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв”; 2) у вступній частині слова “абзацу другого” замінити словами “абзацу першого”; 3) пункт 1 викласти в такій редакції: “1. Затвердити норми виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв, що додаються.”. 2. У нормах виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і нормах втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв, затверджених зазначеною постановою: 1) назву норм викласти в такій редакції: “НОРМИ  виробничих втрат і виходу спиртових дистилятів, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видів алкогольних напоїв”; 2) у розділі 7: доповнити розділ такою позицією: “Відбір головної фракції спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) під час дистиляції виноматеріалів  | відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься у виноматеріалах  | 3”;  |  
 у тексті розділу слова “коньячний спирт” замінити словами “спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)”; 3) у розділі 8:  у назві розділу слова “коньячний спирт” в усіх відмінках і формах числа замінити словами “спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)” у відповідному відмінку і числі; у тексті розділу та примітці до нього слова “коньячний спирт” і “коньяк” в усіх відмінках замінити відповідно словами “спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)” і “коньяк України та алкогольні напої виноградного походження” у відповідному відмінку; 4) у розділі 9: у назві розділу слова “коньячного спирту” замінити словами “спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)”; у примітці до розділу слова “спиртів коньячних (дистилятів винних)” замінити словами “спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)”; 5) у назві розділу 10 слова “коньячного спирту” замінити словами “спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)”; 6) у назві розділу 11 слова “коньяку та міцних напоях, під час зберігання і витримки коньяків” замінити словами “коньяку України та алкогольних напоях виноградного походження, під час їх зберігання та/або витримки”; 7) у назві і тексті розділу 12 слово “коньяк” в усіх відмінках замінити словами “коньяк України та алкогольні напої виноградного походження” у відповідному відмінку; 8) у розділі 13: у графі “Норма втрат спирту, відсотків об’єму спирту, що міститься у коньячних спиртах, що надійшли на операцію” слова “коньячних спиртах” замінити словами “спиртових дистилятах (спирті коньячному, дистиляті виноградному спиртовому, дистиляті винному)”; у примітці до розділу слово “коньяку” замінити словами “коньяку України”; 9) у розділах 14-16: графу “Норма втрат, відсотків на рік” викласти в такій редакції:  “Норма втрат, відсотків об’єму на рік”; примітку до розділів викласти в такій редакції: “__________  Примітка.   |  Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20 oС.”;
  |  
 10) у розділі 17: у позиції “Термічна обробка:”: після слів і цифр “від 10 до 20 діб” доповнити словами і цифрами після слів “більше трьох діб” доповнити словами і цифрами    | “із витримкою на контактному матеріалі  | 0,36”;  |  
 примітку до розділу викласти в такій редакції: “__________  Примітка.   |  Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20 oС.”;
  |  
 11) розділ 19 викласти в такій редакції: “19. Норми втрат готової продукції під час розливу коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження, вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів), вин, насичених діоксидом вуглецю Найменування продукції та технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) у пляшки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції:  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію  |    |  місткістю до 0,5 л  |    | 0,5  |  місткістю 0,5 л і більше  |    | 0,33  |  Розлив вин ігристих, слабогазованих, газованих, сидрів у пляшки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції:  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію  |    |  місткістю до 0,5 л  |    | 1,5  |  місткістю 0,5 л і більше   |    | 0,44  |  Розлив коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження у пляшки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції:  | відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься в продукції, яка надійшла на операцію  |    |  місткістю менше 0,1 л  |    | 0,54  |  місткістю 0,1-0,5 л  |    | 0,5  |  місткістю 0,5 л і більше  |    | 0,43  |  Гарячий розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) із попереднім підігріванням у потоці без витримки із подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики і подачею до складу готової продукції  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію  | 0,58  |  Розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) в упаковку типу:  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію  |    |  Tetra Рak  |    | 0,59  |  Bag in Box  |    | 0,33  |  Розлив у сувенірний посуд:  |    |    |  вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів)  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію  | 0,1  |  коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження  | відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься в продукції, яка надійшла на операцію  | 0,12  |  Розлив вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) у посуд (тару) понад 1,5 л  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію  | 0,2  |  Пляшкова пастеризація:  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію  |    |  вин виноградних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів)  |    | 1,35  |  вин, насичених діоксидом вуглецю  |    | 1,2  |  Зливання з пляшок продукції, що надійшла до складу готової продукції із торговельної мережі з оформленням відповідного акта, але не більше:  |    |    |  для вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів)  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію  | 0,5  |  для вин, насичених діоксидом вуглецю, сидрів  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію   | 0,7  |  коньяків України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження  | відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься в продукції, яка надійшла на операцію  | 0,7  |  Декантація вин з пляшок (колекційних)  | відсотків об’єму, що надійшов на операцію  | 1,2”;  |  
 12) примітку до розділів 20-23 викласти в такій редакції: “__________  Примітка.   |  Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягідних та медових виноматеріалів, соків та вин за нормами втрат здійснюється в декалітрах. Об’єм виноробної продукції визначається в його перерахунку за температури 20 oС.”;
  |  
 13) доповнити норми розділами 25-41 такого змісту: “25. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час приймання спиртових дистилятів (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Завантаження дубових бочок (убирання зазначеної продукції в клепку)   | відсотків об’єму 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься у продукції  | 0,3  |  
   __________  Примітка.   |  Фактичні втрати визначаються за результатами переважування бочок, звільнених з-під продукції.
  |  
 26. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час обробки коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження теплом із витримкою протягом 30-50 діб  Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Обробка теплом із витримкою протягом 30-50 діб за температури 35-45 °С  | відсотків початкової кількості 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, який міститься в продукції, що обробляється  | 0,5  |  
 27. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, під час наливу і зливу спиртового дистиляту (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Налив із мірника до бочок, переливання із бочок до тари одержувача під час приймання  | відсотків відвантаженого об’єму продукції в натуральному вигляді та в перерахунку на 100-відсотковий спирт, приведений до температури 20 °С  | 0,11  |  Налив із мірника до автомобільних і залізничних цистерн  | 0,072  |  Злив із автомобільних і залізничних цистерн  | 0,087  |  
 28. Норми втрат на убирання спиртового дистиляту (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) дубовими клепками, завантаженими в металеві резервуари  Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Під час первинного заливу  | дал 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, від 1 кг абсолютно сухих клепок  | 0,05 х масу абсолютно сухих клепок  |  Під час вторинного та подальших заливів  | відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, до наявної кількості в резервуарах  | 0,4  |  
   __________  Примітка.   |  Абсолютно суха маса клепки визначається на кожну завантажену до цистерни партію висушування до постійної маси не менш як трьох зразків деревини масою біля 100 г у сушильній шафі за температури 105 oС.
  |  
 29. Норми втрат 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, на кожне введення (дозування) кисню безпосередньо у спиртовий дистилят (спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний) Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Введення (дозування) кисню  | відсотків 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, до наявної кількості в резервуарах  | 0,08  |  
 30. Норми втрат виноматеріалів, спиртового дистиляту (спиртів коньячних, спиртів плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньяків України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження, вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів), сидрів, вин, насичених діоксидом вуглецю, на проведення досліджень у лабораторіях підприємств виноробної промисловості Найменування виду дослідження  | Норма втрат на перше визначення, мл  | Кількість паралельних випробувань  | Норма втрат загальна, мл  |  Визначення вмісту етилового спирту спиртоміром  | 275  | 2  | 550  |  Визначення вмісту цукру у:  |    |    |    |  виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах  | 27,5  | 2  | 55  |  коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження  | 50  | 2  | 100  |  винах сухих  | 100  | 2  | 200  |  Визначення вмісту летких кислот у:  |    |    |    |  виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах  | 10  | 2  | 20  |  спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження  | 20  | 2  | 40  |  Визначення титрованої кислотності у:  |    |    |    |  білих виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах  | 10  | 2  | 20  |  червоних виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах  | 20  | 2  | 20  |  разі арбітражних досліджень (випробувань)  | 10*  | 2  | 40  |  Визначення вмісту сірчистої кислоти у:  |    |    |    |  білих виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження, сидрах  | 50  | 2  | 125  |  червоних винах  | 100  | 2  | 200  |  Визначення вмісту заліза із залізистосинеродистим калієм у:  |    |    |    |  виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах  | 12,5  | 2  | 37,5  |  спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження  | 50  | 2  | 150  |  разі арбітражних досліджень (випробувань) спиртових дистилятів, коньяків України та алкогольних напоїв виноградного походження  | 50  | 2  | 100  |  Визначення вмісту міді у:  |    |    |    |  виноматеріалах, винах, винах, насичених діоксидом вуглецю, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах  | 10  | 2  | 10  |  спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження  | 10  | 2  | 20  |  Визначення вмісту свинцю  | 250-300  | 2  | 550  |  Визначення вмісту альдегідів у:  |    |    |    |  виноматеріалах, винах, винах лікерних, винах кріплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах)  | 25  | 2  | 50  |  спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження  | 25  | 2  | 50  |  Визначення вмісту метилового спирту у:  |    |    |    |  коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження  | 50  | 2  | 100  |  спиртових дистилятах  | 50  | 2  | 100  |  Визначення вмісту вищих спиртів у:  |    |    |    |  коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження і забарвлених спиртових дистилятах  | 50  | 2  | 100  |  безкольорових спиртових дистилятах  | 10  | 2  | 20  |  Визначення вмісту середніх ефірів у:  |    |    |    |  коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження і забарвлених спиртових дистилятах  | 100  | 2  | 200  |  безкольорових спиртових дистилятах  | 50  | 2  | 100  |  Визначення вмісту фурфуролу у спиртових дистилятах  | 10  | 2  | 30  |  Проведення пробної оклейки виноматеріалів і вин жовтою кров’яною сіллю  | 100  | 1  | 100  |  Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до залізного касу  | 40  | 1  | 40  |  Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до оксидазного касу  | 100  | 1  | 100  |  Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до випадіння винного каменю  | 75  | 1  | 75  |  Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до білкових помутнінь  | 60  | 1  | 60  |  Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до поліфенольних помутніть  | 40  | 1  | 40  |  Випробування виноматеріалів і вин, вин лікерних, вин кріплених, вин ароматизованих (зокрема вермутів) на схильність до полісахаридних помутнінь  | 100  | 1  | 100  |  
 __________  * Із урахуванням виготовлення порівняльного розчину. 31. Норми втрат етилового спирту на проведення мікробіологічних випробувань у лабораторіях підприємств виноробної промисловості Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат етанолу, смі  |  Робота спиртового пальника  | смі/на годину  | 50  |  Підготовка препарату для проведення мікроскопії  | смі/на один препарат  | 0,8  |  Перенесення матеріалу із посуду в посуд  | смі/на одну операцію  | 0,7  |  Посів на рідке живильне середовище петлею  | смі/на одну операцію  | 1,3  |  Посів на рідке живильне середовище піпеткою  | смі/на одну операцію  | 0,8  |  Посів на тверде живильне середовище  | смі/на одну операцію  | 1,8  |  Посів на середовище з ністатіном або сорбіновою кислотою під агаровою пробкою для виявлення молочнокислих бактерій  | смі/на одну пробу  | 3,5  |  Обробка пробовідбірника місткістю 0,5 дмі  | смі/на одну обробку  | 6,3  |  Обробка сифона для відбору проб завдовжки 3,5-4 м  | смі/на одну обробку  | 10,2  |  Зберігання покривного скла  | смі/на 50 скелець у місяць  | 100  |  Дезінфекція рук  | смі/на одну обробку  | 5  |  Дезінфекція поверхні столу перед роботою  | смі/на одну обробку  | 5  |  Дезінфекція посуду, який не підлягає стерилізації (циліндри, балони та інше)  | смі/у місяць  | 200  |  Виготовлення живильного середовища для виявлення молочнокислих бактерій у вині  | смі/на 10 смі середовища  | 1,6  |  
 32. Норми виходу спирту під час зброджування солодкої барди в металевих резервуарах  Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Зброджування солодкої барди  | см-3 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, із 1 г цукру (у перерахунку на інвертний)  | 0,5  |  
   __________  Примітки.   |  1. Норми втрат сировини є гранично допустимі. Забороняється списання сировини за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
  |  2. Фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактично наявної сировини із даними бухгалтерського обліку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здійснюється керівником підприємства за документами, що засвідчують проведення технологічного процесу.  |  
 33. Норми втрат під час виробництва виноробної продукції Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Переміщення (переливання) рідких дріжджів, осадів кріплених виноматеріалів, клеєвих осадів з одного резервуара в інший (незалежно від місткості резервуарів)  | відсотків початкової кількості (об’єму) матеріалу  | 0,1  |  Фільтрація (пресування) дріжджових, гущових (клеєвих) осадів (після ущільнення осадів і декантації виноматеріалів), включаючи подавання на фільтрацію і розвантаження на фільтрі:  | відсотків кількості ущільнених осадів перед фільтрацією  |    |  фільтр-пресі  |    | 4,5  |  вакуумно-ротаційному фільтрі  |    | 3,7  |  Фільтрація виноматеріалів на кізельгуровому фільтрі, включаючи подавання на фільтрацію, убирання виноматеріалів кізельгуром (діатомітом), розвантаження фільтра  | відсотків початкової кількості (об’єму) матеріалу  | 0,22  |  
 34. Норми втрат під час наливу та зливу виноматеріалів і вин виноградних та плодово-ягідних, лікерних вин, вин кріплених, ароматизованих вин (зокрема вермутів) Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Налив бочок, переливання із бочок до тари одержувача під час приймання  | відсотків відвантаженого об’єму продукції  | 0,1  |  Налив із мірника до автомобільних і залізничних цистерни  | відсотків відвантаженого об’єму продукції  | 0,064  |  Злив із автомобільних і залізничних цистерн  | відсотків відвантаженого об’єму продукції  | 0,07  |  
 35. Норми втрат вакуум-сусла під час зберігання та переливання  Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Зберігання в металевих резервуарах і бочках  | відсотків до маси цукрів за рік  | 0,15  |  Переливання*  | відсотків до маси цукрів  | 0,2  |  
 __________  * У разі однократного переміщення автомобільних цистерн і технологічних резервуарів незалежно від їх місткості. Норму втрат встановлено із урахуванням ретельного очищення (промивання) ємкостей і комунікацій. 36. Норми гранично допустимих втрат і відходів тиражної суміші та кюве шампанізованого під час виробництва ігристих вин класичним методом Найменування продукції та технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Тиражна суміш:  |    |    |  розлив тиражної суміші, закупорювання, укладка в ящики, транспортування пляшок із тиражною сумішшю та укладка їх в штабелі  | відсотків  | 0,33  |  Кюве шампанізоване:  |    |    |  перша перекладка кюве  | відсотків  | 0,85  |  відходи   | відсотків  | 0,08  |  друга перекладка кюве  | відсотків  | 0,65  |  відходи  | відсотків  | 0,06  |  перша перекладка, суміщена із другою  | відсотків  | 1,4  |  відходи  | відсотків  | 0,1  |  ремюаж  | відсотків  | 0,52  |  
   __________  Примітки.   |  1. Норми втрат є гранично допустимі. Забороняється списання сировини (тиражної суміші або кюве шампанізованого), а також продукції за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
  |  2. Фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактично наявної сировини або продукції із даними бухгалтерського обліку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здійснюється керівником підприємства за документами, що засвідчують проведення технологічного процесу.  |  
 37. Норми гранично допустимих втрат і відходів сировини під час виробництва ігристих вин класичним методом на 1000 пляшок готової продукції Найменування продукції та технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Вино ігристе витримане:  |    |    |  втрати сировини  | дал  | 83,51  |  обробка холодом, дегоржаж, дозування експедиційним лікером, закупорювання, мюзлевання, контрольна витримка, оформлення, пакування  | дал/тис. пляшок  | 2,51  |  відходи  | дал/тис. пляшок  | 6  |  
   __________  Примітки.   |  1. Норми втрат є гранично допустимі. Забороняється списання сировини (або кюве шампанізованого), а також продукції за цими нормами до встановлення фактичних втрат.
  |  2. Фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактично наявної сировини або продукції із даними бухгалтерського обліку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здійснюється керівником підприємства за документами, що засвідчують проведення технологічного процесу.  |  
 38. Норми втрат під час виробництва напоїв та вин слабогазованих і газованих на 1000 дал Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Купажування, перемішування, фільтрування, обробка холодом, сатурація, фільтрування перед розливом   | відсотків  | 1,9  |  
   __________  Примітки.   |  1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини або продукції за цими нормами до встановлення фактичних втрат. 
  |  2. Фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактично наявної сировини із даними бухгалтерського обліку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здійснюється керівником підприємства за документами, що засвідчують проведення технологічного процесу.  |  
 39. Норми втрат під час виробництва сидрів на 1000 дал Найменування матеріальних ресурсів та технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Виробництво сидру із збродженого соку, отриманого із свіжих яблук  | відсотків  | 1  |  Виробництво сидру із відновленого соку яблучного концентрованого  | відсотків  | 1  |  Відходи  | відсотків  | 2  |  Купажування  | відсотків  | 0,13  |  Фільтрування через кізельгур  | відсотків  | 0,09  |  
   __________  Примітки.   |  1. Норми втрат є гранично допустимими. Забороняється списання сировини або продукції за цими нормами до встановлення фактичних втрат. 
  |  2. Фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактично наявної сировини із даними бухгалтерського обліку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здійснюється керівником підприємства за документами, що засвідчують проведення технологічного процесу.  |  
 40. Норми втрат сировини під час виробництва ігристих вин резервуарним методом Найменування матеріальних ресурсів   | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Втрати сировини на 1 000 пляшок готової продукції, зокрема:  | дал  | 78,9  |  втрати  | дал  | 2,95  |  відходи  | дал  | 0,95  |  
   __________  Примітки.   |  1. Норми втрат під час виробництва шампанського та ігристих вин резервуарним методом визначаються від подачі бродильної суміші на вторинне бродіння до передачі готової продукції в експедицію.
  |  2. Норми втрат і відходів є гранично допустимими. Забороняється списання сировини або продукції за цими нормами до встановлення фактичних втрат.   |  3. Фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактично наявної сировини із даними бухгалтерського обліку. Їх списання в межах встановлених норм втрат здійснюється керівником підприємства за документами, що засвідчують проведення технологічного процесу.  |  
 41. Норми втрат спирту під час приготування вин (кріплених, лікерних, ароматизованих, зокрема вермутів) та настоїв інгредієнтів Найменування технологічної операції  | Одиниця вимірювання  | Норма втрат  |  Приготування настоїв інгредієнтів для виробництва вермутів та вин ароматизованих із одним заливом  | відсотків об’єму 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься у спирті та виноматеріалах, які використовувалися для заливу  | 4,5  |  Приготування настоїв інгредієнтів для виробництва вермутів та вин ароматизованих із двома заливами  | відсотків об’єму 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C, що міститься у спирті та виноматеріалах, які використовувались для заливу  | 5,6  |  Спиртування сусла разом із м’язгою під час приготування кріплених вин  | відсотків об’єму 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C  | 12 (6 відсотків яких безповоротні втрати, решта  6 відсотків повертаються у виробництво після дистиляції вичавків)  |  Спиртування сусла без м’язги під час приготування кріплених вин  | відсотків об’ємних (зменшення об’ємної частки етилового спирту)  | 0,2  |  
   __________  Примітка.   |  Під час спиртування сусла та виноматеріалів слід враховувати стиснення загального об’єму (контракцію) на 0,08 відсотка на кожний об’ємний відсоток підвищення міцності або на 8 відсотків влитого 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °C. Загальний об’єм спиртування враховують як суму об’єму сусла або виноматеріалів, спирту та інших компонентів.”;
  |  
 14) у тексті норм слово “виміру” замінити словом “вимірювання”.  |