Увага! 1 вересня 2021 року в
Україні набули чинності 67 національниx стандартів.
Серед них слід відзначити, необхідний для всіх підприємств, виданий
українською мовою ДСТУ 4163:2020 "Державна
уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої
документації. Вимоги до оформлення документів".
Стандарт набув чинності з 01.09.2021 р. згідно наказу ДП "УкрНДНЦ" № 144 від
01.07.2020 (на заміну ДСТУ 4163-2003).
Цей стандарт поширюється на організаційно-розпорядчі документи незалежно від
носія інформації, зокрема на: організаційні (положення,
статути, посадові інструкції, штатні розписи тощо); розпорядчі (постанови,
рішення, накази, розпорядження); інформаційно-аналітичні (акти, довідки, доповіднi записки, пояснювальні записки, службові листи тощо) документи,
створювані в результаті діяльності державних органів, органів місцевого
самоврядування, установ, підприємств, організацій та інших юридичних осіб незалежно від їхнього функціонально-цільового призначення,
рівня i масштабу діяльності та форми власності.
Кількість сторінок документу = 29.
Надзвичайно важливим для підприємств харчової галузі є виданий українською мовою
ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) «СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ
ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ. ВИМОГИ ДО БУДЬ-ЯКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ В ХАРЧОВОМУ ЛАНЦЮЗІ».
Стандарт набув чинності з 01.09.2021 р. згідно наказу ДП "УкрНДНЦ" № 477 від
21.12.2020 р. (на заміну ДСТУ ISO 22000:2007).
Цей стандарт установлює вимоги до системи керування безпечністю харчових
продуктів (СКБХП), які дають змогу організації, безпосередньо чи опосередковано
залученій до харчового ланцюга: a) планувати, запроваджувати, використовувати,
підтримувати й оновлювати СКБХП, надаючи продукти та послуги, які в разі
використання за призначеністю є безпечними; b) демонструвати відповідність
застосовним законодавчим та регуляторним вимогам до безпечності харчових
продуктів; c) визначати й оцінювати взаємно узгоджені вимоги замовників та
демонструвати відповідність їм; d) результативно інформувати про проблеми
безпечності харчових продуктів заінтересовані сторони в межах харчового ланцюга;
e) забезпечувати відповідність організації своїй заявленій політиці щодо
безпечності харчових продуктів; f) демонструвати таку відповідність доречним
заінтересованим сторонам; g) прагнути сертифікації або реєстрації своєї СКБХП
зовнішньою організацією або провадити самооцінювання чи самодекларування
відповідності цьому стандарту. Усі вимоги цього стандарту є загальними та
придатними для застосування всіма організаціями в харчовому ланцюзі незалежно
від їх розміру та складності. До організацій, які беруть участь безпосередньо чи
опосередковано, віднесено, не обмежуючись наведеним, виробників кормів та
продуктів для тварин, заготівельників диких рослин і тварин, фермерів,
виробників інгредієнтів, виробників харчових продуктів, роздрібних торгівців, а
також організації, що надають продовольчі послуги, послуги громадського
харчування, послуги з прибирання та санітарії, послуги з транспортування,
зберігання та дистриб’юції, постачальників устатковання, мийних та
дезінфекційних засобів, пакувальних матеріалів та інших матеріалів, що
контактують із харчовими продуктами. Цей стандарт дозволяє будь-якій
організації, охоплюючи малі та/чи менш розвинені організації (наприклад, дрібна
ферма, дрібний пакувальник-дистриб’ютор, невелике підприємство роздрібної
торгівлі або невеликий заклад громадського харчування), упроваджувати зовні
розроблені елементи в її СКБХП. Для забезпечення відповідності вимогам цього
стандарту може бути використано внутрішні та/або зовнішні ресурси.
Кількість сторінок документу = 39.
Ознайомитись з повним переліком в стандартів,
які набули чинності в Україні 1 вересня 2021 року можна тут>>>.
|